Mainos

Wahlroos: pankki- ja vakuutustarkastus yhteen

Rahoitus- ja vakuutustoiminnan valvonta esitetään keskitettäväksi yhdelle tarkastusviranomaiselle valtioneuvoston kansliaan. Tämä ehdotus sisältyy selvitysmies Björn Wahlroosin valtiovarainministeriölle Helsingissä luovuttamaan raporttiin.

Selvitysmies Björn Wahlroos ehdottaa uuden pankki-, sijoituspalvelu- ja vakuutusalan kattavan valvontaviranomaisen perustamista. Finanssitarkastukseen siirrettäisiin nykyisin Suomen Pankin yhteydessä toimiva rahoitustarkastus ja sosiaali- ja terveysministeriössä toimiva vakuutustarkastus. Se toimisi suoraan valtioneuvoston alaisena. Kattavan yhtenäisen valvontajärjestelmän luominen rahoitusmarkkinoille on Wahlroosin mukaan tarpeen finanssimarkkinoiden nopean kehityksen ja toimialojen välisten raja-aitojen katoamisen vuoksi.

Toinen keskeinen peruste finanssitarkastuksen perustamiselle on Wahlroosin mukaan pankki- ja vakuutustarkastuksen irrottaminen lainvalmistelusta ja normien annosta. Se on tarpeen sekä yleisen oikeusturvan että talouden toimivuuden varmistamiseksi. Käytännössä näin on jo tehty pankkivalvonnan kohdalla, mutta vakuutusvalvonnassa kaikki viranomaistehtävät on keskitetty samaan organisaatioyksikköön. Wahlroos esittää lainvalmistelu- ja normienantovastuun säilytettäväksi niillä ministeriöillä, joilla se tähänkin mennessä on ollut.

-Selvitystyön aikana on käynyt ilmeiseksi, että tarkastustoiminnan uudelleen organisoimisen lisäksi suomalaista eläke-, henki- ja vahinkovakuuttamista koskevan lainsäädännön kokonaisuudistus on mitä pikimmin toteutettava, sanoi Wahlroos.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.