Mainos

Vuosisadan rapusaalis jäämässä sittenkin tavanomaiseksi

Ylihuomenna päättyvän ravustuskauden saaliit ovat vaihdelleet suuresti alueittain. Ravustajat ovat päässeet nauttimaan elämänsä rapusaaliista monilla pienillä vesistöalueilla. Täpläravun perinteisiltä pääpyyntialueilta on kuulunut myös toisenlaista viestiä. Esimerkiksi Säkylän Pyhäjärvellä saalis on jäämässä keskimääräiseksi.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL) ennusti kesällä tämän vuoden saaliista parasta sataan vuoteen. Toissavuoden huippusaalis oli lähes seitsemän miljoonaa rapua.

RKTL:n ohjelmapäällikkö Markku Pursiainen kertoo tilastojen valmistuvan helmikuussa. Ensitietojen mukaan kaudesta olisi tulossa vähintäänkin hyvä.

- Sekin, että ravustus on jatkunut nyt pitempään, kertoo markkinoiden vetävän. Ehkä kysyntä ei ollut sitten niin kiivasta sesongin aikaan viileiden säiden vuoksi, kertoo Pursiainen.

Rapusaaliiden nousun takana ovat olleet onnistuneet täplärapuistutukset.

- Suurta lisäystä ei ole nyt kuitenkaan näkyvissä niillä alueilla, joilla täplärapua on saatu jo vuosien ajan hyvin. Alueilla, joilla istutukset on tehty myöhemmin, saaliit ovat voineet olla hyvinkin suuria, kertoo tiedottaja Tapio Gustafsson Kalatalouden keskusliitosta.

Täpläravun tulevaisuus näyttää hyvältä

Oriveteläisen rapuyrittäjän Ilkka Raukolan mukaan vanhemmissa täplärapuvesistöissä on ollut runsaasti rapuja, mutta oikukas kesä teki kenties kepposen pyytäjille. Rapujen kuorenvaihto tuntui jatkuvan viileän ilman takia koko kesän, eikä rapuja ollut liikkeellä niin runsaasti kuin odotettiin.

Säkylän Raputukussa saalista pidetään keskimääräisenä.

- Isokokoisia yli 12 sentin täplärapuja tuli runsaammin viime vuonna. Jatkuvuus on kuitenkin turvattu, sillä järvestä löytyy mukavasti kaikkia ikäluokkia ja kaikilla merroissa olleilla naarailla on uusi sukupolvi pyrstönsä suojassa, kertoo yrittäjä Markku Lehtinen Raputukusta.

Kainuun Kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Pari Korhonen toivoo, ettei täplärapuhurmiossa unohdettaisi omaa jokirapuamme. Jokiravulla ei mene yhtä hyvin kuin täpläravulla, mutta sen markkina-arvo on huomattavasti suurempi ja siitä maksettava hinta kaksinkertainen täplärapuun nähden.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.