Vuosi Ylivieskan kirkon tuhopolton jälkeen – kirkkoherra Määttä ei raaskinut jäädä eläkkeelle: "Kirkko oli rakennettu kestämään"

Vuosi sitten Ylivieskan kirkkoherra Timo Määttä oli kokoontunut koko perheensä kanssa pappilaan pääsiäisen viettoon, kun puhelin soi lauantai-iltana.

– Oli puhetta, että kirkko on tulessa, kirkko palaa.

Ensimmäisenä Määttä ajatteli, että kyseessä on palon alku, joka on vielä hallittavissa. Mitään ei ollut enää tehtävissä kirkkoherran ja hänen vaimonsa saapuessa paikalle pian seurakuntamestarin puhelun jälkeen.

Yli 200-vuotias hirsirakenteinen kirkko oli tässä vaiheessa jo ilmiliekeissä.

Ylivieskan kirkko ilmiliekeissä 0:22

Pelastustoimi sai tulipalosta ilmoituksen illalla puoli kahdeksalta, mutta vaikka aikaa ilmoituksen ja palokunnan saapumisen välillä paikalle oli vain muutama minuutti, mitään mahdollisuutta ilmiliekeissä roihuavan puukirkon sammuttamiseen ei ollut.

Aineelliset vahingot miljoonia

Palo ei vaatinut kuolonuhreja, mutta aineelliset vahingot nousivat syyttäjän mukaan yli seitsemään miljoonaan euroon. Mitään ei ollut tehtävissä rakennuksen tai sen irtaimiston pelastamiseksi.

Kalajoen varrella sijainneen ristikirkon puurakenteiden mukana katosi myös monien ylivieskalaisten perheiden yhteinen muistojen paikka.

Myös Määtän perheessä kirkkoon liittyi useita muistoja. Esimerkiksi kirkkoherran perheen nuorin lapsi oli saanut kasteen hirrestä rakennetussa pyhätössä.

Määtän pariskunta ei ollut ainoa, joka seurasi paloa järkyttyneenä.

– Kun kirkko siinä vielä paloi, yhdessä sitä ihmeteltiin ja avuttomina oltiin, kirkkoherra kertaa paikalle saapuneiden ihmisten hämmennyssä palavan kirkon edustalla.

Pääsiäislauantaina palaneessa kirkossa oli tarkoitus järjestää messu klo 23 alkaen, mutta paikkakuntalaisia järkyttänyt palo laittoi tilanteen uusiksi.

Messu pidettiin nopealla päätöksellä kirkon raunioissa paikalle saapuneen Oulun hiippakunnan piispan Samuel Salmen johdolla, johon Määttä oli palouutiset saatuaan ollut yhteydessä.

Järkytyksen jälkeen

Määttä kertoo vuoden olleen rankka kokemus. 35 vuotta Ylivieskan kirkossa työskennelleen Määtän piti alunperin jäädä eläkkeelle 1. helmikuuta 2017, mutta palo muutti myös eläkesuunnitelmia.

– Olen jatkoajalla, kirkkoherra naurahtaa.

Määttä kertoo jatkavansa virassaan ainakin siihen asti, kunnes suunnitelmat uudesta kirkosta ovat vakaammalla pohjalla.

Päätös uuden kirkon rakentamisesta on tehty kirkkovaltuustossa syyskuussa 2016, mutta itse kirkko valmistunee vasta vuosina 2019–2020. Vain kiviaita ja pyörä- ja kävelytie erottavat tulevan uuden kirkon tontin tuhoutuneesta kirkosta.

Loppuvuodesta 2016 Pietari Päivärinta -seura valitsi Määtän vuoden ylivieskalaiseksi vaikuttajaksi kunnianosoituksena tekemästään työstään kaikkien kaupunkilaisten keskuudessa tuhopolton jälkeen.

"Sairaus on sairaus"

Määttä arvioi, että uusi kirkko tulee maksamaan noin 10 miljoonaa euroa. Palaneen kirkon vakuutus korvaa näillä näkymin vain osan tästä summasta.

Rankkaa on Määtän mukaan ollut ennen kaikkea tapahtuneen ymmärtäminen, miksi joku voi tehdä näin.

– Ei tähän voi muuta sanoa kuin, että sairaus on sairaus, Määttä kommentoi kysymystä, onko hän antanut anteeksi tuhopolttajalle.

Joulukuun 2016 lopussa syyntakeettomaksi todettua, vuonna 1989 syntynyttä miestä, joka sytytti palon tahallaan, Määttä ei ole tavannut. Mies on tunnustanut teon, ja poliisi otti miehen kiinni samana iltana kirkon läheisyydestä.

Palon voimistamiseksi kirkon sytyttänyt mies oli käyttänyt sytykkeenä polttoainetta.

Kirkon polttanutta miestä ei oikeuden mukaan voida pitää vankittuna, vaan hänet on pidettävä sairaalassa tahdostaan riippumattomassa hoidossa.

Määtän mukaan kirkko oli rakennettu kestämään.

– Kun tutkimme raunioita museoväen kanssa, niin sekä hirsiseinistä että muista rakennusratkaisuista näkyi, että kirkko oli tehty kestämään sukupolvelta toiselle. Ja olisi kestänyt edelleen, ellei olisi tuhoutunut tätä kautta.

Messu taivaan alla

Pääsiäinen antaa Määtän mukaan kuitenkin toivoa tulevasta. Tänä keväänä Ylivieskassa on kirkon osalta Määtän mukaan luvassa kaksi merkityksellistä päivää.

Ensimmäinen on kirkon palamisen vuosipäivä, tämä sunnuntai, ja vielä merkityksellisemmäksi päiväksi kirkkoherra kuvailee tulevaa pääsiäislauantaita huhtikuussa.

– Varmaan enemmän nousevat muistot silloin esille. Meillä on suunnitelma, että pääsiäislauantaina vietetään yömessu raunioilla kuten vuosi sitten.

Lue myös:

    Uusimmat