Mainos

Jouni Heiskanen sai tiedon tulipalosta klo 4.52 ja kiiruhti roihuavalle kirkolle – miehen sankarillista toimintaa ihmetellään suuresti

1:03

Palo roihusi kattorakenteissa, kun Jouni Heiskanen ehti Kiihtelysvaaran kirkon pihaan. Hän oli lähtenyt kotoaan kahden kilometrin päästä heti, kun oli saanut sunnuntaina aamulla kello 4.52 tiedon tulipalosta.

Pelastuslaitoksen yksiköt olivat jo paikalla. Palomiehille oli pian selvää, että kirkko tuhoutuisi palossa kokonaan. Vain nelisen tuntia myöhemmin puisesta 1700-luvun kirkosta oli jäljellä enää hieman hirsiseinää.

Koko Joensuun Kiihtelysvaaraa järkyttäneessä onnettomuudessa oli mukana ripaus onnea. Vaara-Karjalan seurakunnassa kiinteistömestarina työskentelevä Heiskanen ehti pelastaa palavasta kirkosta suuren alttaritaulun, alttarivaatteita ja vanhat, 1700-luvulta peräisin olevat ehtoollismaljat.

–  Palo roihusi aluksi vain kattorakenteissa, eikä kirkko ollut vielä täyttynyt savulla, joten pääsin menemään sisälle, Heiskanen kertoo.

Alttaritaulun pelastuminen oli pieni ihme, kertoo kirkkoaktiivi ja Kiihtelyksen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Eevi Väistö. Taulu on useamman metrin korkuinen.

–  Tätä alttaritaulua aivan ihmetellään, että miten hän jaksoi sen yksin kuljettaa. Hän tiesi, miten se lähtee irti. Ennakointi on hirveän tärkeää, Väistö sanoo.

Monen sukupolven kirkko

Seurakunnan kiinteistöpuoli ja pelastuslaitos olivat aikaisemmin käyneet läpi, miten mahdollisessa palotilanteessa pitää toimia ja mitä pitää ensimmäisenä saada turvaan, kertoo seurakunnan pappi Jukka Erkkilä.

Pelastuneet esineet ovat pieni ilo suuressa surussa. Kiihtelysvaaran kirkko oli ehtinyt seistä vaaran laella usean sukupolven ajan. Kahden vuoden päästä olisi juhlittu 250-vuotisjuhlia.

–  Kirkolla oli aivan sanomattoman suuri merkitys kyläläisille. Täällä on paljon ihmisiä, jotka asuvat jo monennessa sukupolvessa täällä. Kirkko oli monen rippikirkko, vihkikirkko, omien vanhempien ja omien esivanhempien kirkko, Erkkilä sanoo.

–  Kirkko oli sellainen näkyvä maamerkki, eikä täällä voinut liikkua ilman, että kirkko tuossa vaaran laella kohoaa. Ei sitä silmäkään usko todeksi, että siinä kohdalla ei ole enää mitään.

Palokoira voisi auttaa

Kiihtelysvaaran kirkkopalon teknistä tutkintaa voidaan tehdä tarkemmin maanantaina, kun palopaikka on jäähtynyt, kertoi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Wetterstrand tiedotustilaisuudessa sunnuntaina.

Paikalle saatetaan viedä myös palokoira.

–  Koira pystyy ilmaisemaan, jos paikalla on käytetty palavia nesteitä. Kirkon antamien tietojen perusteella kirkossa ei sellaisia säilytetty, Wetterstrand sanoo STT:lle.

Poliisi on käynnistänyt esitutkinnan kirkon palosta. Tällä hetkellä rikoksen mahdollisuus näyttää todennäköisimmältä syttymissyyltä ja sen vuoksi asiaa tutkitaan törkeänä vahingontekona, poliisi kertoi sunnuntaina.

Rikosepäily perustuu siihen, että ensimmäisenä paikalle tulleet ovat havainneet palon kirkon ulkoseinässä. Alustavien tietojen mukaan kirkon sisällä oli ollut savua mutta ei liekkejä.

Pelastuslaitos sai ilmoituksen palosta hieman ennen kello viittä aamulla. Palosta tuli automaattihälytys kello 4.50.

Tuoreeltaan voitu sulkea pois, että palo olisi voinut saada alkunsa kirkon sisällä olevasta sähköpääkeskuksesta.

Wetterstrandin mukaan poliisilla ei ollut vielä sunnuntaina iltapäivällä tietoa mahdollisesta tekijästä. Poliisi kuulusteli sunnuntaina ensimmäisiä paikalle tulleita silminnäkijöitä. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja