Mainos

Ylivieskan kirkon tuho tyrmistytti sanattomaksi – kiinniotettu tunnustanut teon

Pohjois-Pohjanmaalla palaneen Ylivieskan vanhan puukirkon tuho on aiheuttanut paikkakuntalaisissa tyrmistystä, kertoo Ylivieskan kirkkoherra Timo Määttä.  

0:46

Kirkon rauniot paloivat yhä, kun niiden lähettyvillä pidettiin yöllä pääsiäisyön messu. Usea osallistuja sanoi Määtän mukaan, että tapahtunutta on hyvin vaikea edes uskoa todeksi.  

– Varsin moni halusi tulla messuun. Arviomme mukaan osallistujia saattoi olla 500, kirkkoherra kertoo.  

Vuosisatoja vanhan arvokirkon tuho veti useat kirjaimellisesti sanattomiksi.  

– Moni seurakuntalainen on vain käynyt halaamassa minua, 35 vuotta Ylivieskan seurakunnassa työssä ollut kirkkoherra luonnehtii.    

Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi ehti mukaan Ylivieskan messuun. Määtän mukaan Salmi muistutti kuulijoille, että on kirkon vanha perinne järjestää messu raunioilla, jos pyhättö on syystä tai toisesta tuhoutunut.  

Määtän mukaan Salmi myös korosti, että järkyttävästä illasta huolimatta messun päällimmäinen viesti oli se, mitä pääsiäinen merkitsee.  

– Piispan puheessa tuli kaikesta huolimatta esille se kristinuskon ydinsanoma. Elämä ja toivo jatkuu. Kristus on ylösnoussut.  

0:22

Kiinni otettu tunnustanut  

Ylivieskassa palaneen historiallisen puukirkon sammutustyöt jatkuivat läpi yön.

Pelastuslaitokselta kerrotaan, että moni palomies oli sammutustöissä aamuun asti. Aamukahdeksaan mennessä työt olivat edenneet jälkisammutusvaiheeseen, jolloin paikalle jäi enää yksi yksikkö.  

Ylivieskan kirkon paloa epäillään tahallaan sytytetyksi. Poliisi on ottanut kiinni 1980-luvulla syntyneen suomalaismiehen paloon liittyen. Mies on alustavissa kuulusteluissa myöntänyt sytyttäneensä palon.  

Kalajoen rannalla sijainnut puukirkko oli rakennuttu vuonna 1786, mutta sitä oli muutettu myöhemmin. Kirkon kolmannessa kerroksessa sijaitsi kirkkomuseo.  Kirkko tuhoutui palossa täysin.  

Myös Pattijoen kirkon lähellä palo

Pohjois-Pohjanmaalla paloi viime yönä piharakennus, joka sijaitsee Raahen Pattijoen kirkon lähellä. Päivystävän palomestarin mukaan palaneesta rakennuksesta on matkaa kirkkoon vain kymmeniä metrejä. Tuli ei pelastuslaitoksen mukaan kuitenkaan ollut vaarassa levitä Pattijoen kirkkoon.  

Poliisi tutkii piharakennuksen paloa vahingontekona. Tuli oli poliisin mukaan saanut ilmeisesti alkunsa rakennuksen päädyssä olleista roska-astioista.  

Piharakennus oli jo täysin liekeissä pelastuslaitoksen saapuessa paikalle yhdeltä yöllä. Hälytyksen palosta teki ohikulkija, joka oli ollut pyöräilemässä ja huomasi tulen loimotusta kirkon pihamaalla.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.