Mainos

Vuosi vaihtui rauhallisesti

Uudenvuoden juhlinta sujui rauhallisesti. Poliisilla riitti silti koko maassa yllin kyllin työtä rähinöiden selvittelyssä, kotikäynneissä ja sammuneiden kuljettamisessa.

Etelä-Suomen alueella poliisin työtä hankaloitti ATK-ongelma. Tietoa partioiden kulloisestakin olinpaikasta ja tilasta välittänyt järjestelmä kaatui kesken juhlinnan. Poliisi joutui turvautumaan varajärjestelmään ainakin pääkaupunkiseudulla ja Riihimäellä. Pelastuslaitoksen uusivuosi oli varsin rauhallinen. Isommilta tulipaloilta vältyttiin koko maassa.

Ilotulitusraketteja käytettiin varsin maltillisesti, sillä rakettien aiheuttamia silmä-, sormi- tai muita vammoja saaneita juhlijoita kuljetettiin hoitoon vain vähän. Raketit aiheuttivat totuttuun tapaan myös pieniä parvekepaloja sekä sytyttivät roska- ja postilaatikoita eri puolilla maata.

Rannikkoseuduilla juhlijoiden taivaalle ampumien hätärakettien aiheuttamat väärät hälytykset työllistivät merivartiostoa. Turun merivartioston mukaan pilaraketteja oli suorastaan riesaksi asti. Turun merivartiostoa työllisti myös norjalainen kauppalaiva, jonka matka katkesi vaihteistoon tulleeseen vikaan. Gävlestä, Ruotsista Italiaan matkalla ollut alus hinattiin ankkuriin Ahvenanmaan länsipuolelle. Aluksessa oli 16-henkinen miehistö. Vaaratilannetta ei kuitenkaan päässyt syntymään.

Vapaaehtoiset huolehtivat alaikäisistä juhlijoista

Vapaaehtoiset auttajat kuljettivat juhlinnan uuvuttamia alaikäisiä lepäämään useilla paikkakunnilla. Yö ei kuitenkaan ollut tavallista uuttavuotta vilkkaampi tällä saralla. Esimerkiksi Helsingissä humalaisia, sammuneita tai loukkaantuneita alaikäisiä kerättiin talteen jopa ennätyksellisen vähän. Nuorison huolto- ja avustusoperaation järjesti Helsingin kaupunki yhdessä eri avustusjärjestöjen ja seurakuntien kanssa.

-Lepäämään tuotujen määrä on varmasti pienimpiä sen 15-20 vuoden aikana, jonka olen touhua seurannut, operaation johtaja Kaj Kaiser kertoi aamun varhaisina tunteina.

Satoja hätäraketteja ilotulituksena

Merivartiosto havaitsi uudenvuoden yönä satoja hätäraketteja, jotka ammuttiin meren rannikoilla ilotulituksena taivaalle. Yksin Suomenlahden alueella turhaan ammuttuja hätäraketteja kertyi 700-800. Ilotulituksena hätäraketteja käytettiin paljon myös Perämerellä. Merivartiosto tähdentää, että hätärakettien turha ampuminen on kiellettyä ja vaarantaa vesillä liikkuvien turvallisuuden. Koska hätäraketteja ammuttiin yöllä paljon, oikea hälytys olisi saattanut jäädä havaitsematta.

Merivartioston mukaan suurin osa ilotulituksena ammutuista hätäraketeista ammuttiin mantereelta. Myös Viron puolella hätäraketteja käytettiin yöllä väärin. Ilkivaltaisesta raketin ampumisesta on määrätty rangaistukseksi vähintään sakkoja. Mikäli ampuja tavoitetaan, hän joutuu myös korvaamaan turhan etsinnän usein huomattavan suuriksi nousevat kulut.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.