Vuorotteluvapaasta tulossa pysyvä etu

Palkansaajien oikeus vuorotteluvapaan pitämiseen muuttuu pysyväksi. Hallitus hyväksyi torstaina esityksen vuorotteluvapaalain vakinaistamisesta.

Työssä olevat voivat näin jatkossakin jäädä vapaalle korkeintaan vuoden ajaksi. Tilalle on palkattava työtön. Korvaus on 70 prosenttia ansiosidonnaisesta työttömyyspäivärahasta. Käytännössä 3000 euron kuukausipalkalla korvaus on noin 1000 euroa.

Vuodesta 1996 käytössä ollut järjestelmä on ollut aina kiistelyjen aiheena. Pari vuotta sitten Matti Vanhasen (kesk.) hallitus päätti jatkaa vuorotteluvapaata kahdella vuodella. Asia kirjattiin hallitusohjelmaan.

Lakiesityksen läpimenoa pidetään varmana, sillä eduskunnassa sitä ei ole laajemmin vastustettu. Työmarkkinajärjestöt ja hallitus ovat tukeneet järjestelmän vakinaistamista. Sitä esitti myös sosiaaliturvaa uudistava sata-komitea. Suomen yrittäjät on vaatinut järjestelmän ulottamista yrittäjiin.

Eläkettä kertyy aiempaa vähemmän

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokuntaa johtava Arto Satonen (kok.) ehdotti elokuussa, että vuorotteluvapaalla saisi pääsääntöisesti olla vain kolme kuukautta. Hän katsoi, että työnantajien ei pitäisi maksaa 52:ta prosenttia vuorotteluvapaan kustannuksista, kun vain murto-osa vapaan käyttäjistä kehittää omaa osaamistaan.

Työministeri Anni Sinnemäki pitää hyvänä, että vuorotteluvapaajärjestelmä vihdoinkin vakinaistetaan.

- Se tarjoaa ihmisille tilaisuuden hengähtää työstä ja aina myös työttömälle mahdollisuuden työhön, Sinnemäki kiittelee tiedotteessaan.

Tuoreessa työ-ja elinkeinoministeriön tutkimuksessa todettiin aiemmista tuloksista poiketen, että vuorotteluvapaajärjestelmä ei ole kovin hyvin onnistunut tukemaan työssä jaksamista. Sen sijaan se on tuonut kokemusta ja pysyviä työpaikkoja sijaisille.

Laki pysyy voimassa muutoin sellaisenaan, mutta se kartuttaa eläkettä vähemmän kuin ennen. Kun tähän asti vuorotteluvapaan ajalta saatu korvaus on kartuttanut eläkettä 75 prosenttisesti, keväällä hyväksytyn lakimuutoksen perusteella siitä otetaan vuodenvaihteen jälkeen huomioon 55 prosenttia.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat