Vuodepaikkojen määrää on vähennetty puoleen samalla kun potilaat joutuvat uskomattomiin päivystysodotuksiin: “Tänä aamuna potilas on odottanut pisimmillään 91 tuntia”

1:25
HUS Akuutin toimialajohtaja Maaret Castrénin mukaan kun potilaille ei ole jatkohoitopaikkoja, he jäävät päivystykseen jumiin. Päivystyksessä ei Castrénin mukaan kuuluisi olla vuodepaikkoja lainkaan.

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD:n tilaston mukaan Suomessa ja muissa pohjoismaissa on poikkeuksellisen vähän sairaaloiden vuodepaikkoja verrattuna asukaslukuun.

Päivystysten ruuhkat jatkuvat vaikeina eri puolilla Suomea. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä odotusajat venyvät nyt pahimmillaan jo lähelle neljää vuorokautta.

– Tänä aamuna potilas on odottanut pisimmillään 91 tuntia, vahvistaa HUS Akuutin toimialajohtaja Maaret Castrén.

Yhdeksi syyksi päivystysten tilanteeseen on esitetty vuodepaikkojen puutetta. OECD:n tilastojen mukaan vuodepaikkojen määrä on Suomessa puolitettu 2000-luvun aikana. Samankaltaista kehitystä on ollut muissa pohjoismaissa, mutta kansainvälisessä vertailussa vuodepaikkoja on Suomessa vähän.

Kun potilaille ei ole jatkohoitopaikkoja, he jäävät päivystykseen jumiin. Päivystyksessä ei Castrénin mukaan kuuluisi olla vuodepaikkoja lainkaan.

– Siellä tutkitaan potilas ja sitten potilas lähetetään jatkohoitoon joko perusterveydenhuoltoon tai meidän omille osastoille. 

Castrénin mukaan resurssit ovat kuitenkin nyt rajalliset ja useita vuodeosastopaikkoja on suljettu. Kriittiset potilaat pystytään kuitenkin hänen mukaansa yhä hoitamaan.

6:48
Katso myös: Terveden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö Liina-Kaisa Tynkkysen mukaan terveydenhuollon ongelmiin ei ole akuuttia ratkaisua, vaan ratkaisua täytyy etsiä laajemmasta palvelujärjestelmän uudistuksesta.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja