HUSin päivystyksessä pahimmillaan 110 tunnin odotus, ongelma valtakunnallinen – "Perusterveydenhuollon vuodeosastopaikkojen purkaminen iso virhe"

Päivystysten ruuhkat sairaaloissa ja vaikeus saada jatkohoitopaikkoja koskevat koko maata 2:24
Päivystysten ruuhkat sairaaloissa ja vaikeus saada jatkohoitopaikkoja koskevat koko maata

Viime aikoina raportoidut sairaalapäivystysten pitkät odotusajat ja vaikeus saada jatkohoitopaikkoja koskevat koko maata. Yliopistosairaalan asiantuntijan mukaan perusterveydenhuollon vuodeosastopaikkojen purkaminen oli iso virhe.

Joulunpyhät lähestyvät tilanteessa, jossa HUS-päivystysten odotusajat näyttävät jyrkkää nousua. Keskimääräinen päivystyksessä vietetty aika on jo 8 tuntia. Osastolle päätyvien potilaiden odotusaika on jo yli 20 tuntia.  

Odotushuoneena toimii yhä useammin ambulanssi

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä potilaat odottavat vastaanotolle pääsyä yhä useammin ambulanssissa.

HUSista todetaan, että jos keskimääräinen odotusaika kasvaa nykyistä vauhtia, potilaat joutuvat odottamaan ambulansseissa jatkossa tuntikausia.

– Eihän potilasta voi jättää (ambulanssista) ilman, että joku osaava ihminen valvoo häntä (sairaalassa), HUSin toimialajohtaja Maaret Castren sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

– Ja silloin voi kysyä, mitä tapahtuu niille kotona oleville potilaille, jotka taas odottavat sitä ambulanssia. Tämä on nähty jo ulkomailla, kansainvälisesti. Hätä on siellä suuri. Minä toivon, että me emme anna tilanteen Suomessa ajautua siihen. 

"Perusterveydenhuollon vuodeosastopaikkojen vähentäminen oli virhe"

Kuopion yliopistollinen sairaalan palvelukeskusjohtaja Tero Martikainen pitää päivystyksen ongelmia valtakunnallisena ilmiönä.

– Kun aikaisemmin on puhuttu päivystyspotilaiden läpimenoajasta tunneissa, nyt lasketaan vuorokausissa. Meillä ei yksinkertaisesti ole fyysisiä paikkoja, mihin me laitamme potilaita jatkohoitoon, Martikainen toteaa. 

Onko perusterveydenhuollon vuodeosastopaikkojen vähentäminen ollut virhe?

– Kyllä iso virhe.

Maaret Castrenin mukaan paikkojen määrää on vuosien varrella vähennetty.

– Ja toki se hoitajamitoitus hoivakoteihin ei ehkä istu tähän päivän tilanteeseen kovin hyvin. Jos laki sanoo, että hoitajia pitää olla niin ja niin paljon, eikä hoitajia ole, silloin se paikka ei voi olla edes auki. 

Henkilöstömitoitus aiheuttaa jo sen luokan näppyjä, että jopa hallituksen sisällä ollaan valmiita miettimään uutta aikataulua henkilöstömitoitukseen. 

Lue myös:

    Uusimmat