Päivystyksissä ympäri Suomea kärvistellään ruuhkissa – tilanne ei näytä helpottavan

Miten päivystyksissä pärjätään alkutalven tautihuipun aikana? 8:21
Joulunpyhät ovat vasta edessäpäin ja moni kokoontuu silloin yhteen sukulaistensa kanssa. Taudit liikkuvat nyt laajasti – kuinka ruuhkaista loppuvuotta päivystyksiin ennustetaan? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Päivystykset ympäri Suomea pullistelevat nyt ihmisistä. Tämä on johtanut siihen, että paikoittain odotusajat ovat voineet muodostua jopa vuorokausien mittaisiksi.

Sairaalapäivystykset ympäri Suomea ovat ruuhkautuneet paikoittain todella pahasti. 

Erityisesti päivystyksiä ruuhkauttaa nyt potilaiden jatkohoitoon pääseminen, sillä vuodepaikkoja ei ole riittävästi.

– Potilasmäärät eivät kokonaisuudessaan ole hirveästi muuttuneet, mutta on paljon vanhuksia esimerkiksi koronan kourissa, jotka tarvitsevat jatkohoitopaikkoja. Siinä alkavat kapasiteetit tulla vastaan, toteaa HUSin alueylilääkäri Kimmo Suojanen MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa. 

Hänen mukaansa hoitajapula on edelleen ongelma, jota yritetään ratkoa lähes kaikkialla Suomessa. 

– Vuodepaikkoja ei saada auki niin paljoa kuin olisi tarpeen, hän sanoo. 

Huoli potilaista kalvaa päivystyksen henkilökuntaa

HUSin alueylilääkärin mukaan sairaaloissa pyritään varautumaan esimerkiksi jyllääviin tautiaaltoihin tai liukkaaseen keliin, mutta työntekijöitä ei silti ole tarpeeksi.  

– Voimme saada muutaman yksittäisen ihmisen töihin lisää, mutta emme kyllä kauheasti. Käytännössä kaikki ihmiset ovat jo joka tapauksessa töissä. Ongelma on siinä, että koneisto pyörii nyt jo täydellä teholla. Sitten kun tarvittaisiin lisätehoa, niin sitä ei enää löydy. 

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Suojasen mukaan päivystysten ruuhkautuminen ja hoitoonpääsyn viivästyminen ovat erittän ikäviä asioita potilaille, mutta ne kuormittavat myös työntekijöitä. 

– Huoli potilaista tahtoo kalvaa. Tiedetään varsin hyvin, että varsinkin kun iäkkäät ihmiset joutuvat odottamaan vuodeosastopaikkoja, niin siitä tulee ongelmia. Vuodeosastojaksot pitkittyvät, mikä pahentaa vielä entisestään tätä ongelmaa. 

Siirtymäosastosta helpotusta ongelmaan

Keski-Suomessa ruuhkatilanne on jo niin vakava, että Jyväskylässä sijaitsevan Sairaala Novan päivystyksen työntekijät antoivat viime viikolla hyvinvointialueen johdolle adressin, jota kuvaillaan hätähuudoksi. 

Päivystyksen työntekijöiden mukaan ruuhkautunut tilanne on johtanut siihen, että potilaita on voinut jopa kuolla jatkohoitopaikkoja odottaessaan. 

Keski-Suomen hyvinvointialueen sairaalapalveluiden vastuualuejohtaja Juha Palonevan mukaan päivystys on paikka, johon terveydenhoitojärjestelmän ongelmat heijastuvat ensimmäisenä. 

– Viimeisinä päivinä on näyttänyt siltä, että tilanne on jonkin verran helpottanut. Arvelemme, että syynä on se, että alueellista terveyskeskus- ja sairaalakapasiteettia vahvasti kuormittanut koronaepidemia on nyt lähtenyt rauhoittumaan ja sen myötä paikkoja on vapautunut ja päivystyksestä on saatu potilaita paremmin siirrettyä eteenpäin, hän sanoo. 

Vuodeosastopaikoista on silti pulaa, minkä takia Jyväskylässä ongelmaa helpottamaan on päätetty perustaa erillinen 12-paikkainen siirtymäosasto. 

– Osasto toimii päivystyksen yhteydessä sillä tavalla, että päivystyksessä jatkohoitoa odottavia potilaita voidaan sijoittaa vuodeosastomaisiin olosuhteisiin. He ovat sitten illan, yön ja aamun osastolla ja viimeistään aamupäivän aikana siirtyvät jatkohoitopaikkaan, Paloneva sanoo. 

Hänen mukaansa siirtymäosasto on nimensä mukaisesti vain väliaikainen paikka potilaille. 

– Siellä pystytään tarjoamaan vuodeosastomaisia palveluita, hoitoa ja seurantaa, mitä taas tuolla päivystyspoliklinikan tiloissa ei ole mahdollista turvallisesti ja tehokkaasti toteuttaa. 

Joulunpyhät ovat vasta edessäpäin ja moni kokoontuu silloin yhteen sukulaistensa kanssa. Taudit liikkuvat nyt laajasti – kuinka ruuhkaista loppuvuotta päivystyksiin ennustetaan? Katso koko haastattelu artikkelin yllä olevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat