MTV Uutisten tiedot: Ennätysmäärä päivystyspotilaita odottaa pääsyä osastolle HUSissa – jopa kolmen vuorokauden jono

Tämän viikon alussa osastohoitoon pääsyä odotti yhteensä lähes 120 potilasta HUS Akuutin yhteispäivystyksissä. 

HUSin yhteispäivystykset ovat viimeisen parin viikon aikana ruuhkautuneet osastohoitoon jonottavista potilaista. Ennätysmäärä potilaita odottaa osastolle. Osa potilaista on joutunut odottamaan osastohoitoon pääsyä lähes kolme vuorokautta.

Kaikki päivystyspoliklinikat ovat tukossa

HUSista kerrotaan MTV Uutisille, että ruuhkat eivät johdu päivystyksen kävijämäärien lisääntymisestä: potilaita on yhtä paljon kuin kesällä ja viime vuotta vastaavaan aikaan. Ruuhkat johtuvat siitä, että potilaat eivät pääse jatkohoitoon vuodeosastoille.

– Yksittäiset potilaat, joille on päivystyspoliklinikalla annettu asianmukainen alkuhoito, ovat joutuneet odottamaan osastohoitoon pääsyä lähes kolme vuorokautta. Maanantaiaamuna osastohoitoon pääsyä odotti yhteensä lähes 120 potilasta Akuutin yhteispäivystyksissä, kertoo päivystyksen linjajohtaja Johanna Kaartinen.

HUSin johdosta kerrotaan myös, että ensihoitoa ei voi uudelleenohjata muihin päivystyksiin, koska kaikki päivystyspoliklinikat ovat yksinkertaisesti tukossa.

"Meidän pitäisi löytää keinoja lisätä osastohoitopaikkojen määrää infektiokausien aikana"

Ongelmaksi on muodostunut muun muassa se, että päivystyspoliklinikoiden tiloja ja henkilöstön määrää ei ole suunniteltu vuodeosastohoidon tarpeisiin.

– Vuodeosastohoidon järjestäminen päivystyspoliklinikalla muun työn ohessa ja epätarkoituksenmukaisissa tiloissa on kuormittavaa potilaille, hoitajille ja lääkäreille. 

Influenssakausi ei vielä erityisesti korostu päivystyksissä, sen sijaan koronaa ja muita infektioita on paljon. 

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi.

Mitä jumitilanteessa voidaan tehdä? 

Meidän pitäisi löytää keinoja lisätä osastohoitopaikkojen määrää infektiokausien aikana. Tällä viikolla on tehty aktiivisesti yhteistyötä sekä HUS:n sisällä että hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin kanssa. 

Maanantain jumista tilanne on hiukan helpottunut keskiviikkoon mennessä. 

Mutta mihin tässä ollaan matkalla, koronakausihan on vasta aluillaan?

Täytyy toivoa, että löydämme keinoja lisätä epidemian ajaksi infektiopotilaiden osastohoitopaikkoja, toivoo Kaartinen.

Lue myös:

    Uusimmat