Vuoden tullikoira löysi yli miljoonan euron edestä marihuanaa – katso kuvat Hessun saaliista

Kahden Helsinki-Vantaan lentoasemalle saapuneen matkustajan matkalaukuista löytyi yli miljoonan euron edestä marihuanaa tammikuussa 2022. Löydön tehnyt Tullin huumekoira Hessu palkitaan vuoden tullikoirana.

Tullin huumekoira Hessu teki tammikuussa 2022 löydön kahden Kanadasta Saksan kautta Suomeen saapuneen kanadalaisen matkalaukuista. Hessun reagoinnin perusteella Helsinki-Vantaan lentoasemalla tehdyssä tullitarkastuksessa parivaljakon neljästä matkalaukusta takavarikoitiin yhteensä yli 62 kiloa marihuanaa. Takavarikoidun marihuanan katukauppa-arvo Suomessa olisi ollut yli 1,2 miljoonaa euroa.

–Tämä on loistava esimerkki tapauksesta, joka tuli ilmi meille koiran merkkaamista matkalaukuista. Tutkinnassa tapaus laajeni vieläpä kansainväliseksi rikostutkintakokonaisuudeksi, joka ei ole vielä tullut päätökseen, kertoo Tullin tutkinnanjohtaja Mari Sarahete.

Ahkera työpari

Vuoden tullikoira Hessu on 6-vuotias labradorinnoutaja, joka on työskennellyt huumekoirana vuodesta 2017 alkaen Helsinki-Vantaan lentoasemalla yhdessä ohjaajansa tullitarkastaja Jani Laihon kanssa. Hessun työtehtäviin kuuluvat rahti- ja postiliikenne-etsinnät sekä matkustaja- ja matkatavaravalvonta. Hessu on ohjaajansa ensimmäinen koira.

– Hessusta on kasvanut ammattitaitoinen työpari minulle. Se ei välitä muusta hälinästä vaan osaa keskittyä rauhassa nenätyöskentelyyn ympäristöstä riippumatta, Laiho kertoo.

Laiho kuvailee Hessua hyväntuuliseksi ja rauhalliseksi koiraksi, joka työskentelee aina ahkerasti. Hessu on ollut myös helppo koulutettava, se on myös hyvin miellyttämishaluinen ja innokas työpari.

– Hessu on sellainen utelias ja huoleton heppu. Vapaa-ajalla Hessu rakastaa metsäseikkailuja ja viihtyy esimerkiksi kesäisin hillasuolla. Hessun lempipuuhaa on palloleikit ja järvessä peuhaaminen, Laiho jatkaa.

Huumausainerikosten tutkinnoista useita kymmeniä saa alkunsa tullikoirien etsinnöistä. Huumausaineiden etsinnän lisäksi Tullissa työskenteleviä koiria on koulutettu savukkeiden, nuuskan, käteisen rahan, elintarvikkeiden sekä aseiden ja räjähdeaineiden etsintään.

Lue myös:

    Uusimmat