Tulli sai suloisen apurin Venäjältä – Jutta-pentu vaikuttaa lupaavalta tullikoiran alulta: "Pieniä kielivaikeuksia meillä on"

Venäjän tulli lahjoitti Suomen tullille labradorinnoutajanpennun 25-vuotisen yhteistyön kunniaksi. Uusi tullikoirakokelas tulee työskentelemään Helsinki-Vantaan lentokentällä huumekoirana.

Venäjän tullin varapääjohtaja Oleg Gubaydulin lahjoittama Jutta-koiranpentu saapui Suomeen tänään 10. heinäkuuta eläinlääkärintarkastuksen jälkeen.

Koiranpentu piti myös tuontitullata, koska kyseessä oli eläimen tuonti EU:n ulkopuolelta muuna kuin matkustajan seuralaisena, Tullin tiedotteessa kerrotaan.

"Pieniä kielivaikeuksia meillä on"

Juttaaa aletaan kouluttamaan huumeiden etsintään, ja peruskurssin käytyään se alkaa nuuskimaan matkatavaroita Helsinki-Vantaan lentokentällä. 

Koiran ohjaajana toimii tullitarkastaja Jussi Planting.

– Jutta on osoittautunut jo muutaman tunnin yhdessäolon jälkeen reippaaksi ja touhukkaaksi tullikoiran aluksi. Uteliaana se seuraa ympäristöään, eivätkä matkustaminen Venäjältä Suomeen, rajaeläinlääkärin tarkastus tai vieraat ihmiset ole sitä juurikaan jännittäneet, Planting kertoo.

– Pieniä kielivaikeuksia meillä on, koska koiralle on puhuttu aikaisemmin vain venäjää.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tullissa 47 koiraa

Pitkään Tullissa työskennellyt Planting ryhtyy nyt ensimmäistä kertaa koiranohjaajaksi.

– Se, että ensimmäinen tullikoirani on Venäjän tullin lahjoitus, tuo tehtävään myös kansainvälisen näkökulman, sanoo Planting Tullin tiedotteessa.

Suomen tullissa työskentelee 47 koiraa, joista suurin osa on koulutettu haistamaan huumausaineita. Koirat etsivät myös tupakkaa, nuuskaa, rahaa, aseita ja räjähteitä, sekä ruokaa.

Koirat tekevät vuosittain yli 30 000 etsintää, joista noin 1000 löydetään kiellettyjä tai rajoituksen alaisia tavaroita.

Lue myös:

    Uusimmat