Tullin huumekoira Manulle, 6, työ on vain leikkiä ja palkkio jättisaalistakin parempaa – "Se rakastaa uimista yli kaiken"

Tullikoirat vorojen jäljillä 50-vuotta 7:12
Katso videolta mitä kaikkea tullikoirat tekevät ja millaisista koirista on tullikoiriksi!

Koirat ovat avustaneet Tullia työssään jo 50 vuoden ajan. Yksi Tullin työntekijöiden karvainen kaveri on kuusivuotias Manu, joka vieraili aamun Huomenta Suomessa.

Huumekoira Manu on tehnyt töistä Tullin palveluksessa jo viiden vuoden ajan. Yhteensä Tullilla on tällä hetkellä 45 huumekoiraa sekä lisäksi raha-, savuke- ja elintarvikekoiria.

Manun koulutus alkoi seitsemän viikon ikäinen, kun se saapui ohjaajansa, tullitarkastaja Paula Hämäläisen kotiin.

– Tullikoiran kasvattaminen vaatii pitkäjänteistä työtä. Se on kahteen vuoteen asti tiivistä oppimista, Hämäläinen kertoo.

Laki kielsi aiemmin huumeiden käytön koulutustarkoituksessa

Suomen ensimmäiset tullikoirat valmistuivat peruskurssilta joulukuussa 1969. Tarve koirien avustukseen havaittiin, kun huumeiden salakuljetus yleistyi 60-luvun aikana. Sitä ennen huumausaineita oli hankittu lähinnä apteekeista.

– Tulli oli perinteisesti etsinyt vähän isompia tavaroita, mitä salakuljetustoiminta oli suosinut. Sitten lähdettiin oppiin Ruotsiin ja hankittiin ensimmäiset neljä koiraa, kertoo tulliylitarkastaja ja museonjohtaja Janne Nokki.

Aiemmin huumekoirien kouluttamisen haittana oli kuitenkin apteekkitavaralaki, joka kielsi huumausaineiden hallussapidon koulutuskäytössä.

Sosiaali- ja terveysministeriö teki uuden laintulkinnan helmikuussa 1969, jonka myötä huumekoirien koulutus mahdollistui.

Ahkera Manu on ratkaissut törkeitä huumausainerikoksia

Koiralle työ on enemmänkin leikkiä, ja huumelöydön jälkeen parasta onkin palkkio.

– Kun Manu löytää jotain, me leikimme sen lelun kanssa. Se on ihan onnessaan siitä, mitä saa. Vaikka me etsimme huumeita, palkkio on se paras asia.

Vuosien varrella Manu on auttanut Hämäläistä ja Tullia etsimällä huumeita ja ratkaissut törkeitä huumausainerikoksia.

– Sanotaan näin, että varmasti aika monta kiloa huumeita Manu on löytänyt.

"Se rakastaa uimista yli kaiken"

Työuraa Manulla on jäljellä vielä ainakin parin vuoden verran. Sitten koittavat lokoisat eläkepäivät.

Hämäläisen mukaan silloin ohjelmassa on sohvalla makoilua ja lenkkeilyä.

– Ja paljon uimista, sitä se rakastaa yli kaiken!

Tänään julkaistiin kirja Koirat Tullissa – 50 vuotta tullikoiratoimintaa. Suomenlinnan Tullimuseossa avataan Koirat Tullissa -niminen näyttely, joka on auki elokuun loppuun.

Lue myös:

    Uusimmat