Mainos

Vuoden luontokuva - Pertti Härkösen Kaakkurin lento

Vuoden Luontokuva on suomussalmelaisen Pertti Härkösen "Kaakkurin lento". Maalauksellisen ja herkän kuvan Härkönen laukaisi viime elokuussa kotikulmillaan kainuulaisella metsälammella.

Vuoden Luontokuva valittiin jo 24. kerran, ja se julkistettiin tänään eri puolilla maata pidetyissä luontokuvailloissa. -Olin illalla kello 21.25 ukkossateen jälkeen jo lähdössä pois. Kaakkuri tuli sieltä kuin concorde. Seurasin sen lentoa kamera aseena, ja pidin veneenmitan ennakkoa. Laukaisun jälkeen olin muutaman minuutin aivan hiljaa. Niin vaikuttava oli näkymä, ilta ja taivas, kertoi Pertti Härkönen.

Pertti Härkönen (s.1950) on suomussalmelainen opettaja ja kokenut luontokuvaaja. Hän on tullut tunnetuksi mm. susia, karhuja ja ahmoja käsittelevistä kuvistaan. Kaakkuria Härkönen on kuvannut yli 30 vuotta. Vuoden luontokuvasta tekee erikoisen sen maalauksellinen tunnelma, joka syntyy liike-epäterävyydestä. Härkönen sanoo olevansa iloinen siitä, että perinteisen luontokuvan arvostus on taas nousemassa.

"Ei käsitelty eikä rajattu"

-Olin jo pitkään odottanut, että luontokuva palaa takaisin juurilleen. Mielestäni luontokuvan manipuloinnista käytävä keskustelu on ollut täysin turhaa; olemme vain nakertaneet sillä omaa kivijalkaamme, luontokuvauksen uskottavuutta, tähdentää Härkönen.

Härkösen kuva on ensimmäinen Vuoden Luontokuva, joka on otettu digitaalikameralla. Kuvaa ei ole käsitelty eikä edes rajattu. Härkönen kertoo kannattavansa aitoa ja perinteistä luontokuvaa, joka on "ottamalla otettu" - ei tietokoneen ruudulla rakennettu. Luontokuvakilpailuun otti osaa 2065 kuvaa 364 kuvaajalta, joista naisia oli 38. Vuoden Luontokuvan lisäksi kilpailussa palkittiin 7 kuvaa ja 23:lle jaettiin kunniamaininta. Kuvista kootaan näyttely, joka kiertää tämän ja ensi vuoden aikana eri puolilla Suomea.

Suomen luontokuvaajien yhdistys julkaisi luontokuvailtana myös kilpailukuvista valiten kootun Finlandia, Vuoden Luontokuvat 2003 -teoksen, jonka kustantajana on Weilin+Göös. Kirjassa on satakunta värikuvaa.

Tuomariston arvio

Tuomaristo arvioi Kaakkurin lentoa perinteisiksi luontokuvaksi, jossa puhaltavat uudet tuulet. Siinä on mielikuvituksellinen värimaailma ja erinomaisesti hallittu liikkeen tuntu. Horisontaaliset vauhtiviivat ja siipien nopea lyönti luovat vaikutelman siitä, että kaakkuri on jatkuvassa liikkeessä eteenpäin. Se on kuva, joka paranee jokaisella katselukerralla." Vuoden luontokuvakilpailun tuomaristoon kuuluivat luontokuvaaja Eero Murtomäki Vaasasta, filosofian maisteri Erkki Pärssinen Espoosta ja toimittaja Seppo Vuokko Välijoelta.

Vuoden Luontokuva 2003 -kilpailun palkitut kuvat

Yleisen sarjan voittaja ja Vuoden Luontokuva 2003: Pertti Härkönen, Suomussalmi, "Kaakkurin lento". Yleisen sarjan 2. palkinto: Seppo Keltanen, Ruokolahti, "Sirokeijukorennot". Sommittelu ja muoto -sarjan 1. palkinto: Seppo Kujanen, Kuhmoinen, "Sirkantaimen kesäyö". Sommittelu ja muoto -sarjan 2. palkinto: Ilkka Niskanen, Iisalmi "Veden pinnalla". Pohjoinen valo -sarjan 1. palkinto: Jaakko Ruola, Kylmäkoski, "Ripakinttu". Pohjoinen valo -sarjan 2. palkinto: Ilkka Niskanen, Iisalmi "Järvikortteet". Ihminen ja luonto -sarjan 1. palkinto: Veikko Peltonen, Helsinki, Suomenlinna, "Kotini on linnani". Kilpailun hauskin kuva: Hannu Hautala, Kuusamo, "Suuri nälkä".

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.