Mainos

VTV moittii Suomea läpinäkyvyyden puutteesta osassa kehitysyhteistyötä

Suomen monenkeskinen kehitysyhteistyön varainkäytön läpinäkyvyyttä pitää parantaa, vaatii Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV).

Virasto teki selvityksen Suomen monenkeskisestä avusta, mutta sen oli vaikeaa saada selkeää kokonaiskuvaa avun sisällöstä. Siksi se vaatiikin, että rahoitus monenkeskisille järjestöille olisi läpinäkyvämpää, ja että olisi helpompi saada tietoa siitä, mitä varten mikin raha on osoitettu.

Monenkeskiseen kehitysyhteistyöhön kuuluu muun muassa Suomen toiminta kansainvälisissä järjestöissä, kuten YK:ssa ja OECD:ssä, sekä kehitysrahoituslaitoksissa, kuten Maailmanpankissa. Myös kansainvälinen ympäristöyhteistyö ja ilmastorahoitus ovat monenkeskistä yhteistyötä.

Tarkastus koski pääosiin vuosia 2013–2015. Suomi käytti monenkeskiseen kehitysyhteistyöhön noina vuosina 2,2 miljardia euroa. Sittemmin kehitysvaroja on leikattu.

Tietojärjestelmissä puutteita, toiminta pirstaleista

Tarkastusviraston mukaan kehitysyhteistyö on lisäksi liian pirstaloitunutta. Hajautettu toimintamalli hankaloittaa toiminnan koordinointia, tiedonkulkua ja raportointia, virasto moittii.

Tiedon hallintaa ja raportointia tulisi parantaa ja muuttaa nykyistä avoimemmaksi, virasto vaatii.

Myös tietojärjestelmissä on puutteita – tulosten kokoaminen ja yhdistäminen ei niillä VTV:n raportin mukaan onnistu.

VTV antaa tarkastuskertomuksessaan myös hyvää palautetta: ulkoministeriö on johdonmukaisesti pyrkinyt kehittämään kehitysyhteistyön tuloksellisuutta ja toiminta on ollut aktiivista Suomen rahoittamissa kansainvälisissä järjestöissä.

Tarkastuksen tavoitteena oli selvittää, miten hyvin Suomen monenkeskistä kehitysyhteistyötä on toimeenpantu kehityspoliittisen toimenpideohjelman mukaisesti.

Monenkeskinen kehitysyhteistyö on vain yksi osa Suomen kehitysyhteistyötä. Suuruusluokasta kertoo se, että vuoden 2017 kehitysyhteistyömäärärahoista 145 miljoonaa euroa menee monenkeskiseen apuun, kun yhteensä kehitysyhteistyömäärärahat ovat 881 miljoonaa euroa. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.