Mainos

Volkswagenille sakot kilpailun rajoittamisesta

Saksalainen autonvalmistaja Volkswagen on tänään tuomittu 90 miljoonan euron eli lähes 540 miljoonan markan sakkoihin EY-tuomioistuimessa. Oikeuden mielestä yhtiö rikkoi vakavasti Euroopan unionin kilpailusääntöjä, kun se yritti estää saksalaisia ja itävaltalaisia ostamasta autojaan Italiasta.

Uusia Volkswageneita

Rangaistus on suurin, minkä EU on kilpailuasioissa koskaan langettanut. Euroopan komission vuonna 1998 määräämä 102 miljoonan ecun sakko kuitenkin pieneni nyt hieman. Euroopan komissio syytti Volkswagenia ja sen kahta tytäryhtiötä kilpailun vapauden rajoittamisesta. Komission mukaan yhtiö oli taivutellut italialaisia jälleenmyyjiään myymään autoja ainoastaan italialaisille kuluttajille. Volkswagenilla oli Italiassa käytössä mm. bonusjärjestelmä, joka kannusti myymään autoja vain italialaisille asiakkaille. Tämä koitui oikeuden mielestä vahingoksi erityisesti saksalaisille ja itävaltalaisille autonostajille, joille auton hankkiminen Italiasta olisi ollut edullista heikon liiran vuoksi. 1990-luvun alussa autot olivat Itävallassa jopa 30 prosenttia halvempia kuin Saksassa ja Itävallassa.

Tuomioistuin yhtyi suurimpaan osaan komission syytöksistä. Oikeuden mukaan rangaistusta lievensi kuitenkin se, että rikkomusta oli kestänyt ainoastaan kolme vuotta. Komissio ei pystynyt osoittamaan, että käytäntö olisi jatkunut vuoden 1996 jälkeen. Euroopan komissiosta saatujen tietojen mukaan vastaavanlaisia kilpailukäytäntöjä tutkitaan myös muiden autonvalmistajien kohdalla. Daimler-Chrysleriä ja Opelia vastaan toimia on odotettavissa vielä tämän vuoden aikana. Daimler-Chryslerille on ennustettu vielä suurempaa rangaistusta kuin Volkswagen sai. Komissio kertoi selvittävänsä ranskalaisten myös Peugeot n, Citroenin ja Renault n tekemisiä.

Volkswagenilla on kaksi kuukautta aikaa valittaa tuomioistuimen päätöksestä. Yhtiö kertoi tänään harkitsevansa valituksen tekemistä.
(STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.