Voitto ilmastoaktivisteille Britanniassa – oikeus linjasi Heathrow'n kentän kolmannen kiitotien rakentamista vastaan

Britanniassa oikeus on linjannut Lontoon Heathrow'n lentokentän kolmannen kiitotien rakentamista vastaan.

Oikeuden mukaan Britannian hallituksen vuonna 2018 antama lupa kentän laajentamiselle ei ottanut huomioon Pariisin vuoden 2015 ilmastosopimuksen velvoitteita.

– Pariisin ilmastosopimus olisi pitänyt ottaa huomioon... kuten myös selitys, kuinka se huomioitiin, mutta näin ei toimittu, tuomari Keith Lindblom sanoi.

Oikeus myös linjasi, että kiitotien rakentaminen on yhä mahdollista, jos samalla pystytään huomioimaan Britannian ilmastovelvoitteet.

Paikalliset ilmastoaktivistit ja myös Lontoon pormestari Sadiq Khan ovat vastustaneet kolmannen kiitotien rakentamista ilmastosyistä johtuen.

Khan kuvasi oikeuden päätöstä merkittäväksi voitoksi kaikille lontoolaisille, jotka suhtautuvat intohimoisesti ilmastokriisin selättämiseen.

Yksi kiitotietä vastustaneista järjestöistä, Maan ystävät, kuvasi päätöstä historialliseksi ilmasto-oikeuden kannalta, BBC kertoo.

Heathrow valittaa korkeimpaan oikeuteen

BBC:n mukaan Heathrow'n kenttä aikoo valittaa päätöksestä korkeimpaan oikeuteen, Britannian hallitus taas ei.

Kiitotietä oli määrä alkaa rakentaa vuonna 2022.

Heathrow'n edustaja kommentoi päätöstä sanomalla kolmannen kiitotien rakentamisen olevan välttämätöntä, jotta pääministeri Boris Johnsonin suunnitelmat "globaalista Britanniasta" voidaan toteuttaa.

Heathrow'n mukaan kenttä on myös valmis vastaamaan oikeuden pyytämiin lisäselvityksiin siitä, miten kentän laajennus sopii yhteen ilmastovelvoitteiden kanssa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.