Voit kertoa mielipiteesi muuntogeenisestä maissista EU:lle

Mielipiteen voi jättää internetissä. Kansanedustajat haluaisivat elintarvikkeisiin merkinnän muuntogeenisestä rehusta.

Tavalliset ihmiset voivat nyt lähettää Euroopan Unioniin omat mielipiteensä ja ajatuksensa muuntogeenisestä maissista. Mielipide on mahdollista jättää internetissä myös omalla äidinkielellä.

Muuntogeeninen maissi GA21 on kehitetty kestäväksi glyfosaattia sisältäville rikkakasvien torjunta-aineille. Sille haetaan hyväksyntää elintarvike- ja rehukäyttöön, tuontiin sekä prosessointiin, mutta ei viljelykäyttöön Euroopassa.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) on antanut lausunnon muuntogeenisestä maissista ja sen voi lukea suomeksi Elintarviketurvallisuusviraston Eviran nettisivuilta. Eviran sivuilla on myös tietoa muuntogeenisten elintarvikkeiden ja rehujen hyväksyntähakemuksista sekä hyväksyntämenettelystä.

EU:n komissio vastaanottaa huomioita EFSA:n lausunnosta internetissä 2. marraskuuta saakka.

Eduskunta haluaisi ruokaan merkinnän

Eduskunnassa olisi haluja määrätä merkintävelvoite muuntogeenisellä rehulla tuotetulle ruualle, jos se kävisi päinsä. Kansanedustaja Anne Kalmarin (kesk.) lakialoitteen aiheesta on allekirjoittanut yli sata kansanedustajaa kaikista eduskuntapuolueista.

Pakkausmerkinnöistä vastaava ministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) selvitti kuitenkin lähetekeskustelussa tänään keskiviikkona, että merkintäpakon säätäminen kansallisella lailla ei käy päinsä. EU-asetuksen mukaan jäsenmaalla ei tällaista oikeutta ole.

Pekkarinen suhtautui kuitenkin myönteisesti vapaaehtoisen merkintäjärjestelmän luomiseen. Asia on ministeriössä selvittelyn alla.

Gm-tekniikkaa suoraan hyödyntäen tuotettu ruoka pitää merkitä jo nyt. Välillisesti muuntogeenirehulla kasvatetulle ruualle ei merkintävelvoitetta EU:ssa ole, eikä tieteellistä näyttöä sen terveysriskeistä ole.

Muuntogeeninen soija nousi puheenaiheeksi myös Suomessa tänä syksynä, kun suomalaiset lihanjalostusyhtiöt ilmoittivat tuovansa jatkossa ulkomailta muuntogeenistä soijaa tuottajille. Syitä on lähinnä kaksi: tulevaisuudessa perinteistä, gmo-vapaata soijarehua on vaikea saada ja erottaa muunnellusta, lisäksi perinteinen soijarehu on kallimpaa.

Suuret lihanjalostajat ovat pitäneet epätodennäköisenä, että geenimuunnellulla rehulla tuotettuun lihaan laitettaisiin erilliset pakkausmerkinnät. Ongelmana on se, että rehun tuotantoketjua on lähes mahdotonta valvoa. Käytännössä merkintä jouduttaisiin laittamaan lähes kaikkiin lihatuotteisiin. Merkinnät saattaisivat myös heikentää suomalaisen lihan kilpailukykyä. Ulkomailta tuodussa lihassa merkintöjä ei nimittäin vaadittaisi.

(MTV3-STT-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat