Voimiensa rajoilla kamppaileva Virpi Ukkonen on odottanut leikkausta kohta kaksi vuotta: "Ihmisten terveydellä leikkiminen on ihan helvetin väärin"

Kohta 2 vuotta leikkausta odottanut Virpi Ukkonen toivoo sanktioita hoitotakuuta rikkoville instansseille 15:04
Kohta 2 vuotta leikkausta odottanut Virpi Ukkonen toivoo sanktioita hoitotakuuta rikkoville instansseille.

MTV Uutiset tapasi leikkausjonossa kohta kaksi vuotta odottaneen potilaan, joka toivoo sanktioita hoitotakuuta rikkoville tahoille. Asiantuntija puolestaan muistuttaa, että ihmisten pitäminen jonoissa tulee paljon kalliimmaksi kuin leikkausjonojen purku.

Leikkausjonojen purku maksaa pienen osan siitä, mitä jonottaminen maksaa. Näin laskee alan professori Ilkka Vohlonen MTV Uutisille. Hänen mukaansa potilaiden päätymistä erikoissairaanhoitoon ei ohjaa tällä hetkellä kukaan. 

MTV Uutiset tapasi myös leikkausjonossa kohta kaksi vuotta turhautuneen potilaan, joka toivoo sanktioita hoitotakuuta rikkoville instansseille.

25 vuotta sitten Virpi Ukkosen vaivaisenluun leikkaus epäonnistui ja se johti lukuisiin ongelmiin muualla kehossa.

Nyt Ukkonen on odottanut liki kaksi vuotta jalkaterän leikkaukseen. Jonotus alkoi alusta, kun hän muutti Kotkasta Helsinkiin. 

– Sanoin, että ette voi olla tosissanne. Minulle vastattiin, että menet nyt ensin terveyskeskuslääkärille ja hankit sieltä sen lähetteen.

Ukkonen toivoo sanktioita hoitotakuuta rikkoville instansseille.

– Tässä rikotaan lakia ihmisen terveydellä leikkien ja se on mielestäni helvetin väärin, toteaa Virpi Ukkonen.

Ukkosen koko haastattelu on katsottavissa artikkelin alun videolta. 

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi.

"Minkä ihmeen takia asioihin ei puututa aikaisemmin?"

Ukkonen ei pysty kävelemään kuin jalan ulkosyrjällä. Tämä on kipeyttänyt polven ja nyt edessä on myös polven leikkaus ja uusi pitkä odotus.

– Minkä ihmeen takia asioihin ei puututa aikaisemmin? Jos olisi tehty fiksusti, oltaisiin kerrottu, että leikkausjonossa kestää, mutta varataan fysioterapeutille aika ja katsotaan, miten itse voi kuntouttaa jalkaterää. 

Tämä olisi voinut potilaan mielestä johtaa siihen, että leikkausta ei olisi tarvittu. 

– Oltaisiin ehkä pelastettu vasen polveni. Mutta yleensä annetaan vain sairaslomaa ja särkylääkkeitä.

Sotejaksossa avataan potilaan ja professorin avulla sitä, miten kalliiksi leikkausjonot yhteiskunnalle tulevat 8:58
Sotejaksossa avataan potilaan ja professorin avulla sitä, miten kalliiksi leikkausjonot yhteiskunnalle tulevat.

"Minun voimani ovat loppu"

Ukkonen on todella huolissaan suomalaisesta terveydenhuollosta. Kivunhoidossakin ollaan Ukkosen mielestä lapsenkengissä.

– Terveydenhuollon tilanne on ihan järkyttävä. Toimin kokemusasiantuntijana kipupotilaille, ja kaikki potilaat tulevat minulle mielenterveyshoitajan kautta. 

– Siellä on henkilöitä, jotka ovat roikkuneet jatkuvan kivun kanssa viisi vuotta kuntoutustuella. Henkilöitä, joilla ei ole mitään mahdollisuutta työllistyä.

Positiiviseksi itsensä mieltävän Ukkosenkin huumori alkaa olemaan koetuksella.

– Nyt minun voimani ovat loppu. Tämä olisi voitu tehdä aikaisemmin ja olisin ihan toisenlaisessa kunnossa, mutta nyt minä täällä napsin särkylääkkeitä ja odottelen, että jonohoitaja soittaa. 

– En yhtään ihmettele, että useimmista kipupotilaista tulee mielenterveyspotilaita tai päihdeongelmaisia.

HUS-alueella yli puoli vuotta jonottaneita jo noin 9 000 henkilöä

Ukkonen ehdottaa, että potilaiden kannattaa nopeuttaa tilannettaan hankkimalla lähete yksityiseltä ja valitsemalla sairaala alueelta, jossa jonot ovat lyhimmät. 

Esimerkiksi HUS-alueella yli puoli vuotta jonottaneita on jo noin 9 000 henkilöä.

HUSista kerrotaan MTV Uutisille, että siellä on selkäkirurgialla potilaita, jotka ovat odottaneet leikkausta yli kaksi vuotta. Millaisia ajatuksia tämä herättää?

– Se on ihan järkyttävää, toteaa Ukkonen.

– Jos ihmisellä on välilevypullistuma ja hän odottaa kaksi vuotta, niin mikä se tilanne on? Ja sitten aina sanotaan vain se, että muista, että jos ratsupaikkaoireyhtymä tulee eli et pysty estämään virtsan ja ulosteen tuloa, silloin on kiire ja leikkaus pitäisi tehdä kolmessa tunnissa, että et halvaannu. 

– Mutta se on ainoa kriteeri, millä pääsee nopeasti leikkaukseen, vaikka tulisi kuinka paljon hermovaurioita. Ihminen sitten ei vaan mene enää töihin, eikä palaudu. Lisäksi olet helvetillisten hermokipujen kanssa. Järkyttävää. 

Lue myös:

    Uusimmat