Mainos

Voimakas talvimyräkkä rantautuu Suomeen, lunta voi tulla jopa 30 senttiä – näin myrsky etenee ja vaikuttaa

Suomeen saapuu myöhään tänä iltana lumimyräkkä, joka voi tuoda maahan lunta maanantaihin mennessä paikoin jopa 30 senttiä. Myräkkä vaikuttaa autoliikenteeseen sekä junien ja lentokoneiden kulkuun ja voi katkoa myös sähköjä.

Laaja lumisadealue rantautuu Suomeen etelästä myöhään tänä iltana.

MTV Uutisten meteorologi Mette Mannonen kertoo, että jo aamuun mennessä lunta on ehtinyt sataa niin paljon, että esimerkiksi tiet voivat olla paikoin tukossa.

– Ajokeli voi olla lumipyryn ja voimakkaan tuulen takia Etelä- ja Keski-Suomessa jo aamulla erittäin huono. Maan pohjoisosissa on vielä poutaista ja pakkanen on kireää. Lapissa pakkasta voi olla aamulla jopa 30 astetta. Maan keskiosissa pakkasta on kymmenisen astetta.

Aamulla sää alkaa lauhtua etelässä.

– Etelärannikolla lämpötila kohoaa päivällä vähän plussan puolelle. Päivällä sateetkin ovat sitä mukaa vetisempiä.

Lunta tulee Mannosen mukaan huomenna yleisestä 10–20 senttiä, maan keskivaihella jopa 30 senttiä.

– Tuuli kinostaa lunta, eli paikoin lunta on enemmän ja paikoin vähemmän. Etelässä lumi painuu kasaan märän sateen takia.

Huomenna iltapäivän aikana lumisateet liikkuvat yhä pohjoisemmaksi, kun ne etelässä alkavat jo vähetä.

Uusi lumisadealue saapuu jo maanantaina

Lumen tulo ei lopu vielä huomiseen, ainakaan maan itäosissa.

– Uudet lumisateet tulevat maanantaina Suomeen etelästä, mutta nyt näyttää siltä, että ne painottuvat itään ja pohjoiseen. Vähän lunta voi sataa myös pääkaupunkiseudulla. Lännessä on maanantaina poutaisempaa.

Pakkanen kiristyy maanantaina etelässä huomisen lauhalukemista.

– Maanantaina ilma kylmenee Etelä-Suomessa muutamaan pakkasasteeseen. Muualla pakkasta on maanantaina 10–30 astetta.

Viikon puolivälissä sateet taukoavat ja sää jatkuu poutaisena ja aurinkoisena.

Sähkökatkoja luvassa, ajokeli vaarallinen

Vaarallisen ajokelin varoitukset ovat voimassa huomenna sunnuntaina etelästä Keski-Suomeen ja Keski-Pohjanmaalle asti. Etelä-Lapissakin ajokeli voi olla huomenna vaarallisen huono.

Kasvavan lumikuorman odotetaan aiheuttavan huomenna sähkökatkoja, kun puut painuvat ja katkeavat sähköverkkojen päälle.

Sähköverkkoyhtö Elenia ennakoi vikoja sähköverkkoon sunnuntain ja maanantain aikana erityisesti Päijät-Hämeeseen, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen. Sähkökatkot kestävät todennäköisesti useita tunteja.

VR on harventanut lumitöiden takia N-junaliikenteen vuoroja pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä.

Raideverkoston kunnossapidossa ”kaikki keinot käytössä”

Väylävirasto on varautunut pääkaupunkiseudulla raideverkoston kunnossapitoon kolminkertaisella miehityksellä yöllistä lumimyräkkää varten.

Väyläviraston kunnossapito-osaston johtaja Magnus Nygård kertoo, että kaikki keinot ovat nyt käytössä. Myräkän haittoja pyritään ennaltaehkäisemään poistamalla lunta raiteilta ja lämmittämällä vaihteita.

Nygårdin mukaan lunta on nyt niin paljon, että Ilmalan lumensulatuskenttä otetaan ensimmäistä kertaa käyttöön. Rataverkoston reunamilla sijaitsevat lumenkaatopaikat alkavat olla jo täynnä.

Jättimäiset jääkokkareet mutkistavat tilannetta

Kaikkein isompaan ongelmaan kunnossapitokaan ei voi vaikuttaa. Junista tippuva jää on vaarallista, jos sitä joutuu vaihteiden väliin. Silloin vaihde ei välttämättä pääse kääntymään, ja väliin jäänyt jää pitää harjata pois, ennen kuin juna voi mennä yli.

Sähkön saanti on myös erittäin tärkeää. Nygårdin mukaan yleinen sähköverkon vika saattaa seisauttaa junaliikenteen paikallisesti. Lisäksi tykkylumi saattaa kaataa puita raiteille tai johtimeen, mutta pääradan varrelta tällaiset puut on yritetty karsia.

Nygård sanoo, että myöhästymiset ovat nytkin mahdollisia, mutta toisaalta sunnuntaina junaliikenne on muutenkin harvempaa.

Myös Finavia pyytää lentomatkustajia varautumaan lumipyryn aiheuttamiin viivästyksiin. Lähtevien ja saapuvien lentojen reaaliaikaiset tiedot löytyvät Finavian verkkosivuilta.

 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja