Mainos

Maanantain lumikaaos peruttu! Suomea uhannut saderintama muutti reittiä – ajokeli on silti karmea

1:03
MTV Uutisten lukijan lähettämästä videosta näkyy, että Etelä-Savossa keli on ollut hyvin hankala.

Lumen tuloon tuskastuneet saavat maanantaina henkäistä helpotuksesta: Suomeen vielä lauantaina ennustettu uusi lumisadealue jää Venäjän puolelle.

MTV Uutisten meteorologi Miina Manninen kertoo, että maanantaiaamun työmatkoille kannattaa kuitenkin varata tavallista enemmän aikaa, sillä keli voi olla sunnuntaisten sateiden jäljiltä huono Etelä- ja Keski-Suomessa.

Toisaalta etelärannikolla ja Lounais-Suomessa osa sateista on tullut sunnuntaina silkkana vetenä ja kun ilma pakastuu maanantain vastaisena yönä, maanantaina voi olla paikoin hyvin liukasta. Myös jalankulkukeli on Mannisen mukaan maanantaina vaarallisen liukas.

Itä- ja pohjoisosissa maata sataa maanantaina vielä lunta ja kun pakkanen on kireää, ajokeli on siellä hankala pöllyävän lumen takia.

Uusi sankka lumisadealue ohittaa Suomen Venäjän puolelta, joten lumimäärät jäävät ennustettua vähäisemmiksi.

Maan etelä- ja keskiosissa on maanantaina pakkasta 3–7 astetta ja pohjoisessa 8–15 astetta. Lapin selkeillä alueilla pakkasta on enemmän.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Lisää lunta jo tiistaina

Manninen kertoo, että Suomi on alkavalla viikolla matalapaineiden reitillä ja lunta tulee lisää jo tiistaina.

– Tiistaina tulee etelässä taas lunta. Lumisade ei ole tosin niin sankkaa kuin esimerkiksi sunnuntaina, mutta lunta voi tulla 5 senttiä. Lämpötila käväisee tiistaina etelässä nollassa tai plussalla, mutta sade tulee enimmäkseen lumena tai räntänä.

Keskiviikko on näillä näkymin aurinkoinen ja poutainen koko maassa, mutta sen jälkeen ennuste ”leviää”.

– Seuraava sadealue olisi tulossa Suomeen torstaina, mutta sen ajoitus on vielä epävarma.

Tänään Suomessa huimat lämpötilaerot

Sunnuntai oli erikoinen päivä paitsi lumipyryn puolesta myös siinä mielessä, että lämpötilaerot olivat Suomessa hyvin suuret.

– Kuusamossa on ollut kylmimmillään 38 astetta pakkasta, kun etelässä on oltu asteen, pari plussan puolella. Lämpötilaero on ollut jopa 40 astetta, Manninen laskeskelee.

Kaukojunat voivat myöhästellä

VR:n mukaan sunnuntaisen myräkän vaikutukset tuntuvat vielä maanantaina myös raideliikenteessä, ja osa pääkaupunkiseudun lähijunista jätetään ajamatta. Tietoa lähiliikenteen muutoksista saa osoitteesta www.hsl.fi. Matkustajien kannattaa VR:n mukaan varautua maanantaina myös kaukojunien mahdollisiin myöhästymisiin ja perumisiin.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla jäätävä tihku ja kova tuuli aiheuttivat sunnuntaina myöhästymisiä sekä saapuviin että lähteviin lentoihin. Yksittäisiä lentoja myös peruttiin. Finaviasta kerrottiin sunnuntaina alkuillasta, että maanantaina liikenteen pitäisi sujua jo normaalisti.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja