"Talvi näyttää kyntensä" – Lounais-Suomea varoitetaan sähkökatkoista, Helsingissä kehotetaan jättämään auto kotiin

5:54
Autoliiton koulutuspäällikkö kertoo, miten lumisateisiin kannattaa varautua.

Lähipäivien ajokeli on huono tai erittäin suuressa osassa maata lumisateen sekä lumisten ja liukkaiden tienpintojen vuoksi, varoittavat Tieliikennekeskus ja Ilmatieteen laitos.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta kertoi maanantaina iltapäivällä, että varsinainen lumimyrsky lähestyy Suomea lounaasta.

–  Ahvenanmaalle ja lounaissaaristoon se saapuu illan ja yön aikana, Lounais-Suomen sisämaan iltayön aikana. Helsinki-Tampere-Vaasa-linjalle se tulee aamun tunteina viimeistään. Kaikkein sakeinta lumisade on etelässä ja lännessä. 

"Kertymät ovat aika hurjia"

Varsinais-Suomen pelastuslaitos varoitti, että koska sääennusteen mukaan alueelle on luvassa voimakasta tuulta ja runsasta lumisadetta tiistaina ja keskiviikkona, voi lumimyrsky aiheuttaa laajoja sähkökatkoja ja vaurioita rakennuksille.

Valta totesi, että samaa voi olla edessä myös Uudellamaalla ja Satakunnassa.

–  Lämpötila on monin paikoin nollassa tai hieman plussan puolella. Märkä lumi tarttuu puihin ja kertymät ovat aika hurjia.

Ilmatieteen laitos kuvailee alkuviikon lumisadetta "poikkeuksellisen runsaaksi". Laitoksen mukaan suurimmat lumikertymät saadaan Rauma–Lahti-linjan eteläpuolella, missä voi kolmen vuorokauden aikana maanantaista keskiviikkoon kertyä yhteensä 30–40 senttiä lunta, paikoin jopa 50 senttiä.

Loppuviikosta luvassa on kovia pakkasia, jolloin märkä lumi jäätyy kiinni puihin ja muualle.

–  Talvi näyttää kyntensä lähipäivinä, Valta sanoi. 

Tiistaina on luvassa myös kovaa tuulta ja aallokkoa kaikilla merialueilla. 

Valta sanoi, että näin runsas lumentulo on harvinainen ilmiö. Sitä vauhdittaa avoin lämmin meri, joka tuo kosteutta ilmaan. 

– Avomeri voimistaa lumisateita. Ilmamassa on aika kylmää, vaikka se etelästä koukkaa. Se lisää olennaisesti sademääriä lännessä ja etelässä.

Myöhästymisiä luvassa

Fintraffic Raiteelta kerrottiin STT:lle, että lumentulo ei vielä maanantaina aiheuttanut myöhästymisiä, koska lumisade ei vielä ehtinyt sakeimmilleen. Tiistaiksi ja keskiviikkona liikennettä supistetaan lumentulon takia, lähinnä pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä. Peruutukset koskevat ainakin Leppävaaran A-junia ja Keravan K-junia, kertoi liikennepäällikkö Seppo Kari STT:lle.

Karin mukaan näistä noin joka toinen juna jää pois tiistaiaamuna. Lisätietoa asiasta on luvassa myöhemmin maanantaina.

Kaukoliikennettä ei Karin mukaan ole tarkoitus supistaa, vaan se pyritään hoitamaan voimassa olevan aikataulun mukaisesti. Koronan takia junaliikenne kulkee normaaliaikoja harvempaan tahtiin.

Myös lentoliikenne on koronan seurauksena normaalia selvästi harvempaa, mutta lentokenttiä hallinnoiva Finavia pyytää matkustajia varautumaan viiveisiin lentoliikenteessä.

–  Puuskainen tuuli ja lumisade voivat aiheuttaa rajoituksia kiitoteiden käytössä, mikä saattaa aiheuttaa viiveitä lentoliikenteessä, Finavia kertoi verkkosivuillaan.

Helsingin pelastuslaitos kehottaa välttämään lähipäivinä ylimääräistä liikkumista autolla. Vähintään vuorokauden kestävä sakea lumisade on tuomassa pääkaupunkiseudulle huonon ajokelin.

Runsaan lumisateen odotetaan alkavan tiistaina aamuyöllä. Ennusteen mukaan lunta tulee Helsingin seudulla yhtäjaksoisesti keskiviikon aamuun asti. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja