Voiko vatsa todella haljeta, jos syö liikaa?

MSNBC:n elimistön outoja ilmiöitä käsittelevä The Body Odd -osio perehtyi ylensyömisen vaaroihin.

Joskus ruokapöydässä ja erityisesti joulunaikaan tulee ahmittua hieman liikaa ruokaa. Vatsa turpoaa äkkiä palloksi ja vitsailemmekin usein vatsamme suorastaan halkeavan. Mutta voiko näin tapahtua oikeasti?

Indianan lääketieteellisen yliopiston pediatrian osaston avustava professori Rachel Vreemanin mukaan vatsan halkeaminen ylensyönnin vuoksi on mahdollista, joskin erittäin harvinaista.

Vatsan halkeamistapauksia on raportoitu eri puolilla maailmaa. MSNBC:n mukaan muun muassa japanilaiset lääkärit raportoivat vuonna 2003 49-vuotiaasta miehestä, jonka uskotaan kuolleen ylensyönnin aiheuttamaan vatsarepeämään.

Näin paljon vatsaan mahtuu ruokaa

Tohtori Vreemanin mukaan ihmisen vatsa vetää normaalisti 1-1,5 litraa ruokaa tai juomaa. Tähän pisteeseen pääset silloin, kun olet jo valmiiksi täynnä ja aloitat uudestaan ahmimisen, vaikka voit jo valmiiksi pahoin. Patologisten raporttien mukaan vatsa kuitenkin kestää jopa 3 litran määrän ruokaa. Vatsalaukun repeäminen tai halkeaminen vaatiikin noin 5 litran määrän ruokaa tai nestettä. Vreeman kertoo törmänneensä surulliseen tapaukseen, jossa nainen oli ahtanut itseensä jopa 12 litraa ruokaa kunnes vatsalaukku lopulta halkesi.

Tällainen ylensyöminen onnistuu Vreemanin mukaan kuitenkin vain silloin, jos on henkisesti jotenkin pystynyt kumoamaan luonnollisen oksennusrefleksin ja jatkaa vain syömistä. Tällöin ihmisellä on usein jonkinlainen syömishäiriö.

Joulupöydässä ei siis kannata olla kovin huolissaan, vaikka vatsa tuntuisikin täydeltä. Halkeaminen vaatii monen päivän järjettömät kinkkukestit!

Lähde: MSNBC

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat