4:44

Vegaaninaiselle tarjoiltiin vahingossa lihaisa nakkipiilo: Sai "ikuisen trauman ja myrkytyksen" – onko oikeasti vaarallista elimistölle?

Vegaaninainen sai voimakkaita oireita syötyään vahingossa lihaisan nakkipiilon brittileipomossa. 

Yllä olevalla videolla kurkataan suomalaisten ostoskoreihin. Ovatko ihmiset valmiita vähentämään lihansyöntiä?

Sharleen Ndungu tilasi Iso-Britannian Greggs bakery -leipomossa vegaanisen nakkipiilon. Tilaus toimitettiin ja Sharleen alkoi syödä rakastamaansa suolaista leivonnaista.

Muutaman haukkauksen jälkeen Sharleen koki yllättäen voimakkaita sydämentykytyksiä ja hänen vatsansa meni välittömästi sekaisin. Kävi ilmi, että Sharleenille oli vahingosa myyty lihaisalla nakilla varustettu nakkipiilo vegaanisen sijaan.

Sharleen kertoi Vice-nettisivustolle olleensa vegaani viimeiset kaksi vuotta ja reagoineensa lihamokaan voimakkaasti. Hän ei halunnut leipomolta hyvitystä, mutta tilitti lehdistölle olevansa "ikuisesti traumatisoitunut ja myrkytetty".

Voiko oikeasti olla elimistölle vaarallista?

The Insiderin haastatteleman ravitsemusasiantuntijan mukaan lihan yhtäkkinen nauttiminen kahden vuoden vegaaniruokavalion jälkeen on harvoin vaarallista, mutta voi aiheuttaa sekä fyysisiä että psyykkisiä reaktioita.

–  Useimmiten, kun kasvissyöjä tai vegaani aloittaa lihansyönnin pitkän tauon jälkeen, ei tapahdu yhtään mitään. Jotkut ihmiset kokevat, että heidän ruoansulatukselle tuottaa vaikeuksia sulattaa lihaa, mutta tälle ei ole olemassa tieteellisiä todisteita, rekisteröity ravitsemusterapeutti Robin Foroutan kertoo.

Lihan syöminen, erityisesti vahingossa, voi kuitenkin aiheuttaa erilaisia oireita, joista osa voi johtua puhtaasta järkytyksestä. Kun kasvissyöjä tajuaa syöneensä vahingossa lihaa, stressaava tilanne voi aiheuttaa hermostumista tai jopa paniikkikohtauksen. Paniikkikohtaus voi puolestaan aiheuttaa erilaisia fyysisiä oireita.

Foroutanin mukaa on myös mahdollista, että osalla kasvissyöjitä on lihayliherkkyys. Silloin lihansyönnistä voi aiheutua esimerkiksi päänsärkyä, vatsanväänteitä, turvotusta tai närästystä. Vakavimmissa tapauksissa yliherkkyys voi johtaa elimistön tulehdustilaan.

Foroutan kuitenkin korostaa, että lihansyönti ei missään nimessä aiheuta ikuista myrkytystilaa, kuten Sharleen Ndungu uskoi itselleen käyneen.

– Ei ole mitään syytä epäillä, että yliherkkyys ruoalle aiheuttaisi pitkän aikavälin vaikutuksia elimistölle.

Myös liha-allergia on mahdollinen, joskin harvinainen. Esimerkiksi Yhdysvalloissa leviävä punkkilaji voi aiheuttaa harvinaisen punaisen lihan allergian. Suomessa tapauksia on todettu tiettävästi yksi. 

Lähde: Insider

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja