Voiko unelmansa saavuttaa vielä 80-vuotiaana? Ammattiunelmoija vastaa

 20-vuotiaana maailman näyttäytyy vielä mahdollisuuksien paikkana. Moni ei kuitenkaan usko, että unelmia voisi jahdata enää aikuisiällä. Kannattaako aikuisena siis alkaa vaihtaa uraa oppeeralaulajan tai astronautin suuntaan?

Lapsiamme rohkaisemme olemaan mitä tahansa, haaveilemaan, tähtäämään vaikka presidentiksi. Kun ikämittari näyttää yli 40, presidenttihaaveet ovat yleensä jo haihtuneet – enhän minä enää ehdi. Voiko aikuisena saavuttaa mitä tahansa uskaltaakaan unelmoida?

– Tietysti voi, mutta todennäköisyys tulee mukaan kuvioihin. Miten todennäköistä on, että joku 150-senttinen pääsee NBA:han pelaamaan? Hyvin epätodennäköistä. Se ei tarkoita, että se on mahdotonta, Daniel Sá Nogueira sanoo.

Sá Nogueira on kouluttaja ja unelma-addikti. Mies uskoo, että unelmoidessakin kannattaa miettiä todennäköisyyksiä – ja jos mahdollista, voittaa ne puolelleen.

– Ei saa olla liian realisti, mutta päätösten tekemisessä tulee olla mukana realismia. Monilla kouluttamillamme ihmisillä on unelmia, jotka ovat liian vaikeita. Ne vievät paljon energiaa ja he käyttävät vuosia elämästään unelmiin, joiden toteutuminen on epätodennäköistä. Sitten he turhautuvat ja menettävät itseluottamuksensa, hän kuvaa.

Elätkö sinä unelmaasi? MTV Lifestylen lukijoista 40 prosenttia vastasi kieltävästi. Unelmaelämäänsä eli kyselymme mukaan vain noin kymmenen prosenttia lukijoista. Kaikki on kuitenkin myös aikuiselle mahdollista, jos intoa, halua ja resursseja on tarpeeksi.

Nick Vujicic on australialainen mies, jolla ei ole jalkoja eikä käsiä. Millä todennäköisyydellä mies, jolla ei ole raajoja, päätyy koko maailman tuntemaksi guruksi ja kirjailijaksi? Hyvin pienellä todennäköisyydellä, mutta se tapahtui. 150-senttinen tyyppi voi pelata NBA:ssa ja 80-vuotiaasta voi tulla astronautti. Siihen saattaa olla 0,0001 prosentin todennäköisyys, mutta se voi tapahtua.

Kannattaako aikuisena siis alkaa vaihtaa uraa oppeeralaulajan tai astronautin suuntaan?

– Itse sanoisin 150-senttiselle NBA-haaveilijalle, että NBA:han tähtäämisen sijaan tähtää ensin kaupunkisi koripallotiimiin tai valmentajaksi. Pieniä tavoitteita, Sá Nogueira sanoo.

– Eivät kaikki voi tehdä kaikkea. Helpoin esimerkki on, etteivät miehet voi tulla raskaaksi. Emmekä voi vain päättää, että uhmaamme painovoiman lakia. Nyt, kun olen sanonut näin, tyypit kuten Richard Branson sanovat, että miksemme loisi avaruusturismia. Muut sanovat häntä hulluksi. Branson miettii: ei, ehken ole hullu. Hänellä on resurssit, tieto ja hän tekee unelmastaan totta, Sá Nogueira kuvaa.

Bransonin seuraava idea on vähintään yhtä hullu: rakentaa hotelli Kuuhun!

– Ihmiset Bransonin ympärillä varmasti miettivät, onko ketään niin sanotusti kotona. Branson aikoo kuitenkin tehdä sen. Ehkä siihen menee 50 vuotta, ehkä Bransonin lasten täytyy viedä projekti loppuun. Asiat ovat mahdollisia, mutta tavallista ihmistä kehottaisin käyttämään todennäköisyyksiä hyödykseen päätöksentekoprosessissa.

Lue myös:

    Uusimmat