Vain MTV.fissä! Google-insinöörin vaatimaton tavoite: "Haluan luoda olosuhteet, joissa maailmanrauha on mahdollinen"

Googlen insinöörinä työskennelleen Chade-Meng Tanin vaatimaton tavoite on edistää maailmanrauhaa. Uransa varrella Meng on tavannut myös kolme Yhdysvaltojen presidenttiä.

Jenkkielokuva. Yllätyssynttärit. Humalainen kaveriporukka repeää yllätyslauluun:

For he's a jolly good fellow,

for he's a jolly good fellow

For he's a jolly good fellow (tauko)

whichm nobody can deny

Tämä kappale on pelkkä aasinsilta sanapariin Jolly Good Fellow; se nimittäin on titteli, joka lukee Chade-Meng Tanin käyntikortissa. Menginä tunnettu mies työskenteli Googlella, kunnes eläköityi 45-vuotiaana. Hänen virallinen tittelinsä oli "hilpeä, hyvä tyyppi".

Kymmenvuotinen One Billion Acts of Peace -kampanja keskittyy kymmenen maapallon ja ihmiskunnan selviytymistä eniten uhkaavan asian ratkaisemiseen. Sitä on ehdotettu Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi useita kertoja.

Meng toimi Googlella insinöörinä. Hän on ehtinyt tehdä paljon muutakin, kuten toimia One Billion Acts of Peace -kampanjan toinen puheenjohtajana. Hän perusti buddhalaisuudelle nettisivun jo vuonna 1995, kun useimmat eivät vielä olleet kasvaneet kiinni nettiselaimeensa. Meng onkin omien sanojensa mukaan buddhalainen "erityisesti maanantaisin". Meng on puhunut YK:ssa myötätunnosta, ja Valkoisessa talossa kiltteydestä.

Tunneäly täytyy päivittää 2010-luvulle

Työskennellessään Googlella Meng kehitti insinööreille mindfulnessiin nojaavan harjoitusohjelman nimeltä Search Inside Yourself. Myötätuntoa, tunneälyä ja iloa harjoitteillaan levittävän miehen vaatimaton tavoite on edistää maailmanrauhaa.

– Search Inside Yourself -ohjelmassa kyse on tunneälystä. Kyse on tunneälyn treenaamisesta työpaikalla. Treenitapa on mindfulness, ja muut treenimetodit, kuten myötätunnon harjoittaminen, Meng kertoo puhelimitse.

Mengin mukaan ihmisten tunneälyssä ei sinänsä ole suuria ongelmia. Tunneäly täytyy vain päivittää 2010-luvulle.

– Miten ihmisestä tehdään sekä menestyvä että iloinen ja myötätuntoinen? Vastaus on tunneälyn avulla.

Mengin mukaan harjoitusohjelmalle on kaksi syytä: syy, jolla hän myi idean Googlelle, ja lisäksi toinen, ”se oikea” syy.

– Jokaisella Googlen työntekijällä on hyvin korkea älykkyysosamäärä. He ovat parhaista parhaita, huippuoppilaita yliopistoissa. Heillä on kehittyneet kognitiiviset taidot, mutta myös tunnetaitoja tarvitaan. Tunnetaitoja kehittämällä nämä ihmiset ovat vielä tehokkaampia: erityisistä ihmisistä tulee vielä erityisempiä. Oikea syy kehittää ohjelma oli, että haluan elinaikanani luoda olosuhteet, joissa maailmanrauha on mahdollinen, Meng kertoo.

Hän uskoo, että rauhan voi tuottaa maan päälle vain laajentamalla henkilökohtaisia myötätunnon ja sisäisen rauhan kokemuksia maailmanlaajuiselle tasolle.

– Kysymys on, miten tämä tehdään. Vastaus kysymykseen on mielestäni se, että myötätunto, ilo ja rauha ovat linjassa menestyksen ja liikevoittojen kanssa. Jos vain kuljen ympäriinsä ja yritän levittää rauhaa ja myötätuntoa, ei se leviä. Ihmiset sanovat ”kyllä, kyllä” ja pitävät ajatuksistani, mutta eivät tee asialle mitään. Jos sanon, että näin tulet menestyneemmäksi ja teet enemmän tulosta, ja välttämättömänä sivuvaikutuksena mielenrauha ja ilo lisääntyvät, ihmiset toimivat. He haluavat olla menestyneitä, eikä iloisuuskaan haittaa!

Mistä tietää olevansa kuuluisa?

Uransa varrella Meng on tavannut kolme Yhdysvaltojen presidenttiä: James Earl "Jimmy" Carterin, Bill Clintonin ja Barack Obaman. Keskustelunsa Obaman kanssa hän muistaa edelleen – sen aikana hän havaitsi olevansa julkkis.

– Tapasin Obaman hetki sen jälkeen, kun olin ollut New York Times -lehden etusivulla. Kättelimme, ja hän sanoi ”sinähän olet se mies New York Timesistä, eikö?” Menin sokkiin: hyvä luoja. Mistä tietää olevansa kuuluisa? Siitä, kun Obama tuntee sinut New York Timesistä! Meng muistelee.

– Olen ajatellut asiaa ja spekuloin itsekseni, että hän ei oikeasti muistanut minua New York Timesistä, vaan hänen avustajansa kertoivat siitä ja hän muisti sen. Se oli kyllä vaikuttavaa.

Clintonia Meng kuvaa mukavaksi ja karismaattiseksi. Presidentti vieraili Mengin toimistolla, jossa kaikki eivät olleet yhtä vaikuttuneita hänen läsnäolostaan.

– Olin pukemassa solmiota. En normaalisti käytä solmiota, mutta presidentin vuoksi pukeuduin siihen. Toimistossani työskenteli saksalainen nainen, joka ei suuresti välittänyt presidentistä. Presidentti tuli toimistoon, ja nainen ei vain kiinnittänyt huomiota häneen. Clinton ojensi kätensä ja totesi ”hei, nimeni on Bill”. Nainen esitteli itsensä, eikä jatkanut juttua. Seurasi vaivautunut hiljaisuus, Meng muistaa.

Kun Clinton poistui, hän ryntäsi valistamaan saksalaista.

– Sanoin, että tuo oli Bill Clinton, Yhdysvaltojen presidentti! Nainen totesi, että ihan sama, Meng kuvaa.

Presidentti Carterin kanssa hän on viettänyt enemmän aikaa. Meng vieraili jopa presidentin perhelomalla, sillä Carter kutsui hänet keskustelemaan perheelleen ja ystävilleen.

– Carter oli hyvin mukava, ja luentoni jälkeen hän taputti minulle seisaaltaan. Hän piti puhettani hyvänä ja kertoi seuraavana päivänä että koko Carterin perhe rakastaa sinua. Ajattelin: aww, onpa mukavaa, Meng sanoo.

– Kaikki tapaamani presidentit ovat olleet mukavia. Ihmisen on oltava hyvin erityinen, jotta hänestä tulee Yhdysvaltain presidentti. Kaikki kolme olivat, omalla tavallaan.

"Kun teet jotakin vaikeaa, älä lopeta, äläkä ponnistele"

Meng puhuu asioista kepeästi, välillä naurahdellen. Tätä tosin voi odottaa mieheltä, jonka motto on "elämä on liian tärkeää, jotta se kannattaisi ottaa vakavasti".

– Jotta voisi muuttaa maailmaa, huumorintaju täytyy säilyttää. Se on laajempi opetus, jonka voi löytää myös tärkeistä buddhalaisista teksteistä, Meng kuvaa.

Seuraavaksi hän kertoo tarinan. Tarinassa oppilas kysyy Buddhalta, miten tämä onnistui valaistumaan. Kysymys esitetään runollisesti muodossa "miten ylitit virtaavan veden?" Buddha vastaa ylittäneensä virtaavan veden kahdella tavalla: en pysähtynyt, enkä ponnistellut. Jos ponnistelen, virta vie minut, ja jos pysähdyn, hukun.

– Se on tärkeä opetus: kun teet jotakin vaikeaa ja pitkäkestoista, älä lopeta äläkä ponnistele. Minulle ponnistelemattomuus merkitsee huumorin säilyttämistä, Meng sanoo.

Hän tosin kertoo ottavansa elämän vakavasti melko usein – kuten kaikki muutkin.

– Se on hyvin valitettavaa, Meng toteaa.

Ja naurahtaa päälle.

Lisää Googlelta: Street View minikoossa!

2:14

Osittainen lähde: Chademeng.com, Siybook.com


Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja