Haluatko eläkkeelle aikaisin? Ilmiöksi noussut FIRE-luku kertoo, milloin "vapaa elämä" on mahdollista – näin lasket sen

Omat rahat: Näin aloitat sijoittamisen 9:46
Etkö tiedä, miten toimia? Näin aloitat sijoittamisen – nappaa vinkit

Joko tiedät FIRE-lukusi? Ilmiöksi nousseessa säästötrendissä jokaista ostosta voi ajatella esimerkiksi "elinajan" kautta.

Koska voit jäädä eläkkeelle? FIRE-luku kertoo, miten kaukana haave vapaasta elämästä vielä on!

FIRE on lyhenne sanoista financial independence, retire early. Suomeksi se tarkoittaa, että ihminen voi taloudellisen vapauden ansiosta lakata tekemästä työtä ja eläköityä haluamanaan aikana – siis vaikkapa 45-vuotiaana.

Juuret ovat jo vuodessa 1992

FIRE-liikkeen juuret ovat jo vuodessa 1992; tuolloin Vicki Robin julkaisi teoksen Your Money or Your Life yhdessö Joe Dominguezin kanssa. Teoksessa tavoitellaan taloudellista itsenäisyyttä, ja se on noussut FIRE-liikkeen suosioon.

FIREn ajatuksena on säästää rahaa, jotta "vapaan elämän" voisi aloittaa mahdollisimman pian. Tuhlailun sijaan jokaista ostosta voi ajatella esimerkiksi "elinajan" kautta: jos kengät maksavat satasen ja tuntipalkkasi on 20 euroa, ovatko kengät viiden tunnin arvoiset?

Jos vuodessa kuluu 50 000 euroa, täytyy säästää 1,25 miljoonaa

Yleissääntönä pidetään neljän prosentin sääntöä: jotta ihminen on taloudellisesti itsenäinen eikä enää tarvitse työtä, hänen täytyy säästää vuositulonsa 25-kertaisina.

Jos vuodessa kuluu 50 000 euroa, vapaaseen elämään tarvitaan siis 1,25 miljoonaa, jos summasta käytetään neljä prosenttia joka vuosi.

Laske FIRE-luku näin:

  1. Laske kuukausimenosi
  2. Kerro kuukausimenosi 12:lla
  3. Jaa summa luvulla 0,04
  4. Tulos on FIRE-lukusi
  5. Kun olet laskenut FIRE-lukusi, vähennä siitä jo nyt mahdollisesti säästämäsi summa.
  6. Arvioi sitten, paljonko voit säästää vuodessa. Jaa edellinen luku säästöarviolla.
  7. Nyt näet, montako vuotta summan saavuttaminen vie.

Varaudu järkytykseen: jos säästäminen ei ole aiemmin ollut mahdollista, luku voi olla esimerkiksi sata vuotta. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä aloittaa!

Älä säästä kuun lopussa

33-vuotiaana työnteon lopettanut Justin McCurry uskoo, että moni ajattelee säästämistä nurinkurisesti. McCurry sijoitti rahansa, maksoi pois asuntovelkansa ja hänellä on nyt kahden miljoonan arvosta sijoituksia.

Mies vinkkasi haastattelussa, että rahaa ei pitäisi säästää kuun lopussa, kun kaikki on jo kulutettu; sen sijaan palkasta tulisi heti sen saapuessa siirtää puolet sivuun, ja loppukuukausi tulisi elää jäljelle jääneellä summalla. Rahan säästämisen tulisi siis olla pääasia, ei sivutuote.

Sopiiko sinulla fatFIRE vai leanFIRE?

Danske Bankin syksyn 2017 kyselytutkimuksen mukaan 27 prosenttia 18–29-vuotiaista suomalaisnuorista uskoi, että voisi jäädä pois työelämästä ennen virallista eläkeikää. Yhdysvalloissa tosin puhutaan jo FIRE-liikkeestä, joka kiinnostaa erityisesti nuorempaa sukupolvea.

Termin alle on jo syntynyt omia alaluokkiaan, kuten fatFIRE, jossa eletään niin sanotusti paksummin, sekä leanFIRE, jossa eletään minimalistisesti.

FatFIREn ajatellaan sopivan ihmiselle, joka ei halua luopua elämän mukavuuksista. Jos ihminen käyttää vuodessa elämiseen sata tuhatta, mutta haluaa silti eläköityä nuorena, hän harjoittaa fatFIREä – hänenhän täytyy säästää sata tuhatta 25-kertaisena.

Jos henkilö asuu vaatimattomammin ja vuodeksi riittävät 20 000 euron tulot, leanFIRE sopii hänelle.

"Etuoikeutettujen valkoisten miesten" kulttuuri?

Kaikille FIRE ei välttämättä ole mahdollinen elämäntapa. Kirjailija Emma Pattee, 27, huomautti vuoden 2018 haastattelussa, että FIRE on edelleen "etuoikeutettujen valkoisten miesten" kulttuuri, jossa miehet ylpeilevät säästösaavutuksellaan, vaikka säästäminen ei oikeastaan vaatinut "ponnistuksia".

Pattee itse eläköityi 26-vuotiaana onnistuneiden kiinteistösijoitusten avulla. Naisen mukaan suurin osa FIREn noudattajista on kuitenkin jo alun alkujaankin hyvin tienaavia henkilöitä.

Rahan lisäksi ongelmaksi voi muodostua aika. Moni FIREn noudattaja keskittyy rahaan ja säästämiseen sen sijaan, että miettisi, mitä oikeastaan aikoo tehdä 40 vuotta kestävällä "eläkkeellään"!

Lue myös:

    Uusimmat