Voiko siitepölyille siedättyä oireita sietämällä tai siitepölykapseleilla? Keuhkolääkäri vastaa

Siedätyshoidon ABC - näin siitepölyallergiasta voi päästä eroon 8:45
KATSO MYÖS VIDEO: Siedätyshoito on vanha hoitomuoto. Voiko siedätyshoidosta olla hyötyä allergiasi hoidossa?

Siitepölyoireiden kanssa keväästä ja kesästä toiseen kärsivät ovat saattaneet joskus törmätä ehdotukseen siitä, että itseään voi kokeilla siedättää siitepölykapseleilla. Keuhkolääkäri kertoo, onko se kannattavaa.

Siitepölyt aiheuttavat oireita jopa joka viidennelle suomalaiselle. 

Mutta voisiko siitepölyjen aiheuttamia ikäviä oireita, kuten nenän kutinaa ja vuotoa, silmien kutinaa, kirvelyä ja vuotoa tai keuhko- ja iho-oireita, helpottaa siitepölykapseleilla tai välttämällä allergialääkkeitä ja vain sietämällä oireita?

Mehiläisen keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Jere Reijulan mukaan ei voi.

Oireiden kanssa kärvistely ei johda siitepölyille siedättymiseen

Reijula kertoo, että kohtaa vastaanotollaan aika ajoin potilaita, jotka kertovat, etteivät ole lääkinneet siitepölyallergiaoireitaan, jotta siedättyisivät siitepölyille pikkuhiljaa.

– Ei se auta. On parempi hoitaa oireet pois. Antihistamiini auttaa siitepölyn aiheuttamaan viime vaiheen reaktioon elimistössä. Ennen oireita on jo tapahtunut se todellinen syy niihin oireisiin eli elimistön puolustusreaktio sen vieraaksi tulkitsemaa ainetta, siitepölyä, vastaan, Reijula avaa.

– Oireissa kärvistely ei siis saa kehoa siedättymään siitepölyille.

Siedättäminen luontaistuotteilla on turvallisuusriski

Vaikka siitepölyallergioiden siedätyshoito perustuu sille, että elimistöä altistetaan siitepölyn sisältämille allergeeneille, jonka myötä allergian aiheuttama immunologinen häiriö kehossa korjaantuu, ei siedätystä kannata Reijulan mukaan lähteä itsenäisesti yrittämään luontaistuotteilla.

– Ymmärrän sen logiikan tällaisen toiminnan taustalla hyvin. Siitepölykapseleita syödessä saa pienen määrän allergeeniä säännöllisesti ikään kuin siedätyshoidossakin, mutta siinä jäävät tietyt turvaprotokollat huolehtimatta.

– Siedätyshoidot eivät koskaan ole täysin haitattomia tai vaarattomia ja siksi niihin terveydenhuollossakin liittyy tarkkoja turvatoimia.

Reijula kertoo, että siedätyshoito voi olla jopa vaaraksi ihmisille, joilla on hoitamaton astma tai jokin immunosuppressiota eli immuunipuutetta aiheuttava sairaus tai lääkitys. Myös raskaana oleville siedätyshoidot voivat olla haitallisia.

– Lisäksi luontaistuotteisiin liittyy se ongelma, etteivät ne ole käyneet läpi tarkkoja tutkimuksia koskien turvallisuutta ja niiden käytöstä saatavia hyötyjä. Ne eivät ole lääkkeitä vaan luontaistuotteita.

– Siitepölykapseleita syömällä saatetaan joutua ojasta allikkoon, kun ei ole aivan täyttä varmuutta, mitä ne sisältävät ja minkä verran. Tehosta ei ole takuita ja ne voivat pahimmillaan aiheuttaa vaikeitakin oireita. Siksi niiden käyttöä ei voi lääkärinä suositella.

Artikkelia korjattu 5.3.2024 klo 15.29: Poistettu jutusta maininta luontaistuotekaupoista. Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ry:n mukaan Suomessa toimivat terveyskaupat ja terveystuotealan valmistajat eivät tuo maahan, valmista tai myy siitepölykapseleja. Sen sijaan kapseleja löytyy ainakin joistain verkkokaupoista.

Lue myös:

    Uusimmat