Sairastatko kevätflunssaa vai siitepölyallergiaa? Keuhkolääkärin simppelillä kikalla selvität

Pitääkö allergialääkkeitä syödä hyvissä ajoin etukäteen? Asiantuntija vastaa 1:38
KATSO MYÖS: Pitääkö allergialääkkeitä syödä hyvissä ajoin etukäteen? Asiantuntija kertoo säännön – ja sen yhden poikkeuksen.

Turun yliopiston siitepölytiedotus Norkko kertoo, että kevään siitepölykausi on alkanut jo maan etelä-, keski- ja länsiosissa. Mutta miten erottaa, ovatko nenä-, kurkku- ja silmäoireet allergiaa vai kenties kevätflunssaa? Keuhkolääkärin mukaan siihen on yksi lähes takuuvarma kikka.

Turun yliopiston siitepölytiedotus Norkkon mukaan kevään siitepölykausi on alkanut jo Suomen etelä-, keski- ja länsiosissa, minkä moni on saattanut huomata jo omassa olossaankin.

Allergia oireilee muun muassa silmien kutinana, kirvelynä ja vuotamisena. Tyypillistä on, että siitepölyt aiheuttavat aivastelua ja nenän vuotamista.

Myös hengitystieoireet ja iho-oireet ovat yleisiä, kertoo keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Jere Reijula Mehiläisestä.

Todella voimakkaat allergiaoireet voi joskus olla vaikea erottaa flunssan oireista, mutta yksi suhteellisen varma keino varmistua siitä, ettei kyseessä ole tarttuva kevättauti, löytyy.

– Flunssa- ja allergiaoireet muistuttavat alussa kovin paljon toisiaan: nenä ja silmät alkavat oireilla, yskittää ja limaa muodostuu, niin moni luulee aluksi sairastuneensa bakteeri- tai virustautiin.

– Mutta asian voi aika hyvin testata ottamalla antihistamiinitabletin, joita saa apteekista käsikauppatavarana ostettua. Jos antihistamiini hävittää oireet nopeasti, niin silloin oireet todennäköisesti liittyvät johonkin allergeeniin.

Tarkkaile liman väriä ja kehon lämpöä

– Yleensä kipeän olon kyllä tunnistaa. Allergioihin liittyy harvoin lämpöä, kun taas kuume ja heikotus kertoo yleensä virus- tai bakteeri-infektiosta, sanoo Reijula.

Nenää niistäessä voi jotain päätelmiä tehdä siitä, onko oireiden taustalla jokin flunssa vai siitepölyt.

– Jos erittyvä lima on sitkeää ja väriltään vihreää tai keltaista, on harvoin allergiasta kyse.

– Allergian aikana lima on juoksevaa ja kirkasta, mutta aina siitä väristä ei voi täysin päätellä, onko kyseessä flunssa vai allergia. Huonosti hoidettu allergia voi altistaa infektioille, jolloin oireet johtuvat molemmista.

Lue myös:

    Uusimmat