Miksi siitepölyallergiaoireet piinaavat syksylläkin? Keuhkolääkäri selittää "yleisen ilmiön"

Siedätyshoidon ABC - näin siitepölyallergiasta voi päästä eroon 8:45
KATSO MYÖS: Paras aika siitepölyallergioiden siedätyshoidon aloittamiselle on syksyllä. Videolla kerrotaan, voiko siedätyshoidosta olla hyötyä allergiasi hoidossa.

Moni siitepöly- ja heinäallergikko huokaisee helpotuksesta, kun elokuu saapuu ja pahin kukinta-aika alkaa olla ohi. Sitten nenän ja silmien kutina, aivastelu ja iho-oireet tekevätkin paluun syksyn tullen. Mistä ihmeestä on kysymys? Lääkäri vastaa.

Useat meistä, jotka kokevat ikäviä allergiaoireita keväisin ja kesäisin, muistavat tarttua antihistamiinipakettiin jo hyvissä ajoin keväällä, mutta unohtavat, että allergiat voivat kiusata edelleen syksyllä.

Syynä syksyisiin aivasteluihin ja nenän niiskutuksiin ovat keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Jere Reijulan mukaan homeitiöt eli metsäsienten ja lahottajasienten itiöt.

Itse asiassa näistä homeitiöiden aiheuttamista allergiaoireista puhutaan paljon vähemmän täälläkin keuhkopuolella kuin koivu-, leppä-, pujo- tai heinäallergiasta. Kyseessä on yleinen ilmiö, vaikka itiöille herkistyneitä on vähemmän kuin siitepölyille herkistyneitä.

Maasta ilmaan leijailevat homeitiöt aiheuttavat altistuneille samanlaisia allergiaoireita kuin muutkin allergeenit. 

Homeitiöt ovat yhtä lailla igE-välitteisiä eli välitöntä allergiaa aiheuttavia kuin siitepölytkin. Ne aiheuttavat silmien ja nenän kutinaa ja vuotamista, aivastelua, iho-oireita ja astmaatikoille hengenahdistusta tai astman pahenemista.

Helpotusta luvassa pakkasten tullen

Reijula kertoo, että syksyn allergiakausi on ohi, kun pakkanen ja lumi hävittävät homeitiöt pois.

Ilman itiötilannetta voi seurata norkko.fi -palvelusta. Sama palvelu jakaa tietoa ilmanlaadusta myös kevään siitepölykauden aikana.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että ainakin Etelä-Suomessa näitä homeitiöitä on aika runsaasti ilmassa, joten siellä oireita voi hyvinkin herkistyneille tulla.

Miten syysallergiaa hoidetaan?

Pakkasia odotellessa kannattaa turvautua apteekin itsehoitotuotteisiin.

Jos olet huomannut, että vuosittain tiettyyn vuodenaikaan saat allergiaoireita, niin voit aivan hyvin hakea apteekista nenäsuihketta, silmätippoja, rasvoja ja antihistamiinitabletteja oireiden hoitoon. Niitä voi turvallisesti kokeilla, vaikka allergiaa ei olisi koskaan diagnosoitukaan.

Reijulan mukaan myös nenähuuhtelukannua voi kokeilla paikallisia nenäoireita helpottamaan.

Jos huomaa hengenahdistusta ja raskautta liikkumisessa ja asioiden tekemisessä tällaisina allergiakausina tai muuten, on oireista syytä kertoa lääkärille, jotta voidaan selvittää, onko syynä astma. 

Lue myös:

    Uusimmat