Voiko psykoosista parantua? Lääkäri vastaa

Skitsofrenia puhkeaa tavallisesti nuorella aikuisiällä, mutta sairastua voi myös lapsena tai harvinaisemmin lähempänä eläkeikää. Osa potilaista paranee psykooseista täysin.

Psykoosi ei ole jatkuva tila, vaan oireet ilmenevät potilaalla ajoittain. Voimakkaan oireilun vaiheessa sairastuneella voi olla vaikeuksia erottaa todelliset asiat kuvitteellisista, kun taas välillä oireet voivat vetäytyä taka-alalle ja ihminen voi kyetä sairastumisestaan huolimatta täysin normaaliin toimintaan. Oireet saattavat välillä hävitä jopa kokonaan.

Paraneminen mahdollista, mutta harvinaista

TYKS:in psykiatrian ylilääkäri Jarmo Hietalalla on kuitenkin hyviä uutisia sairastuneille ja heidän omaisilleen. Psykoosien kanssa voi elää ihan normaalia elämää ja niistä voi jopa parantua. Niillä on kuitenkin taipumus uusiutua.

– Aika harvinaistahan paraneminen on, vain noin 10–15 prosenttia sairastuneista paranee. Ensipsykoosista toivutaan yleensä aika hyvin, mutta myöhemmin voi ilmetä uusia psykoosijaksoja, jotka voivat heikentää toimintakykyä.

Pienelle joukolle ihmisiä psykoosi iskee vain kerran, eikä se toipumisen jälkeen enää uusiudu.

Sairastumisen ikähaarukka laaja

Skitsofrenia on psykoosisairauksista yleisin ja se puhkeaa useimmiten nuorella aikuisiällä. Hietala kuitenkin kertoo vanhimman ensipsykoosipotilaansa olleen 58-vuotias yksinelävä nainen, jolle psykoosioireet ilmaantuivat työpaikalla tapahtuneiden muutosten seurauksena.

– Vanhemmalla iällä etsitään usein syytä muusta taudista, kuten alkavasta dementiasta, joka saattaisi olla oireiden taustalla. Tässä oli kuitenkin kysymys skitsofreniasta.

Hietalan mukaan dementiaan liittyvät psykoottiset oireet ovat monimuotoisia, mutta joihinkin dementiamuotoihin, kuten Lewyn kappale -tautiin, littyy usein näön hallusinaatiota eli näköharhoja. Myös muihin aivosairauksiin voi liittyä psykoottista oireilua.

– Toisaalta skitsofreniaa on havaittu myös 6–7-vuotiailla lapsilla, Hietala sanoo.

Ikähaarukka, jolloin skitsofrenia voi puhjeta, on siis varsin laaja. Skitsofrenia on psykoosityypeistä yleisin ja sitä on myös tutkittu eniten.

Millaista on mielenterveyskuntoutujan arki palvelutalossa? Katso Studio55.fi-lähetys aiheesta.

Mitä oma koti merkitsee psykoosisairaalle? 25:49

Lue myös:

    Uusimmat