Psykoosiin joutuminen ei aina tarkoita skitsofreniaa: "Psykoosissa on monta eri tasoa"

2:27
"Psykoosissa olemisen kokemus on kauhistuttava monelle"

Psykoosiin joutuminen ei aina tarkoita vakavaa, pitkäaikaista sairautta.

– Psykooseihin liittyy usein ahdistusta ja pelkoja. Kun menettää kosketuksen tavanomaiseen todellisuuteen, maailma muuttuu hyvin oudoksi ja ennalta-arvaamattomaksi, HUS:n psykiatrian, psykoosien ja oikeuspsykiatrian linjan ylilääkäri Tuula Kieseppä sanoo.

Psykoosisairauksista tunnetuin on skitsofrenia, johon liittyy pitkäaikaisia toistuvia psykoosijaksoja. Psykoosiin joutuminen ei kuitenkaan aina tarkoita vakavaa, pitkäaikaista sairautta.

– Psykoosissa on monta eri tasoa. Kannattaa erottaa se, mitkä ovat psykoosin kaltaisia oireita tai kokemuksia, tai psykoosisairauteen liittyviä oireita, ja mikä on psykoosia, jossa ihminen menettää kosketuksen todellisuuteen, Kieseppä sanoo.

– Leikkauksen jälkeenkin voi esiintyä lyhyitä psykoottisia episodeja. Tässä oireet ovat delirioottisia, eli leikkauksen jälkeen on lyhytkestoisesti voimakasta sekavuutta: ajan- ja paikantajun ongelmia, harhanäkyjä, harhaelämyksiä, fyysisiä kokemuksia, ääniä. Vakavan sairaudenkin jälkeen voi olla sekavuutta, jossa on samantapaisia oireita kuin psykoosissa, mutta nämä korjaantuvat yleensä nopeasti eivätkä kehity vaikeammiksi psykiatrisiksi häiriöiksi.

Ajatuksia "vainoavasta järjestelmästä"

Psykoosi voi olla myös niin sanotusti kapea-alainen ja rajattu. Silloin ihmisellä saattaa olla harhaisia ajatuksia esimerkiksi häntä vainoavasta "järjestelmästä", mutta jos aihe ei tule esiin, hän voi toimia muilla elämänalueilla täysin tavanomaisesti.

Vaikka psykoosi aiheuttaa usein pelkoa ja ahdistusta, se voi tuntua myös hauskalta. Maanisessa psykoosissa ihminen voi hyvin. Hän elää vauhdilla ja kokee itsensä epätavallisen menestyneeksi ja lahjakkaaksi. Ajatukset siitä, keitä hän tuntee ja mihin pystyy, ovat ylimitoitettuja.

– Psykoottinen kiihkeys ja vauhti vallitsevat. Maanisessa psykoosissa voi ainakin jonkin aikaa olla miellyttäväkin jakso. Joissain psykooseissa on voimakkaita hallusinaatioita, ja ne voivat jossain tilanteissa olla miellyttäviä. Olen itse jutellut joidenkin potilaiden kanssa, jotka eivät halua täysin luopua tästä. Ne tuovat heidän mielestään tiettyä rikkautta elämään. Toki täytyy miettiä, miten tasapainottelee niiden kanssa, että säilyttää kykynsä toimia.

Lopulta hyvä olo kuitenkin lakkaa. Maaninen psykoosi johtaa yleensä vähitellen ärtymykseen ja lopulta olotila voi muuttua vihamieliseksi, usein masentuneeksikin.

Reaktiivinen psykoosi voi iskeä läheisen kuoleman hetkellä

Reaktiivinen, lyhytkestoinen psykoosi voi iskeä esimerkiksi vakavan onnettomuuden tai vaikean elämäntapahtuman jälkeen.

– Opimme elämämme aikana vähitellen testaamaan, mikä on totta ja mikä ei. Luotamme, ettei meille tapahdu mitään pahaa: lentokoneet pysyvät ilmassa eikä tule maanjäristystä. Jos jotakin tällaista sitten kuitenkin tapahtuu, sen jälkeen osa ihmisistä voi saada lyhytkestoisen, reaktiivisen psykoosin, koska tapa, jolla maailma toimii, murtuu, Kieseppä sanoo.

3:54
Tällaisia ovat psykoosin oireet 

Reaktiivinen psykoosi voi iskeä vaikkapa läheisen yllättävän kuoleman jälkeen. Silloin voi tuntua siltä, että kuollut läheinen on tässä lähellä, aivan vieressä. Hänet näkee, tai kuulee hänen puhuvan. Ihminen siis ikään kuin "taantuu" aikaan, jossa vaikeaa asiaa ei ole tapahtunut.

Reaktiivinen psykoosi ei ole psykoosisairaus. Siitä toipuu nopeammin – jopa itsekseen.

– Jos ihmisellä ei ole erityistä sairautta, niin kun nukkuu hyvin ja saa tukea, voi olla mahdollista parantua ilman hoitoa. Suosittelen kuitenkin matalalla kynnyksellä hakemaan apua, kun tällaisia oireita ilmenee. Yksin niiden kanssa ei tarvitse pärjätä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja