Voiko pettäminen ”vain tapahtua”? Asiantuntija vastaa: "Ennalta-arvaamaton tilanne voi tehdä ihmisen haavoittuvaiseksi..."

Parisuhdevalmentaja, psykologi ja pettämisestä kirjan kirjoittanut Lissy Ann Puno kertoi Rappler-sivustolle, voiko pettäminen ”vain tapahtua”.

Nopea vastaus on ei, pettäminen ei voi vain tapahtua. Pettäjä on tehnyt tilanteessa päätöksen, joka on palvellut pinnan alla poreilevia tarpeita, kuten fyysistä tai psyykkistä läheisyyttä.

Psychology Today -sivustolle kirjoittanut parisuhdeterapeutti Michele Weiner-Davis kuitenkin muistuttaa, että ihmiset, jotka sanovat pettämisen ”vain tapahtuneen”, saattavat todella uskoa sanoihinsa. He eivät vain yksinkertaisesi ole tietoisia, miten heidän tekonsa ovat johtaneet pettämiseen. Se ei silti poista ihmisen vastuuta teoistaan.

Kaksi syytä pettämiseen

Sen sijaan pettäminen tapahtuu kahdesta pääasiallisesta syystä, Lissy Ann Puno sanoo. Nämä kaksi asiaa ovat emotionaalinen valmius ja ajallinen mahdollisuus.

– Ennalta-arvaamaton tilanne voi tehdä ihmisen haavoittuvaiseksi sille, mitä avioliiton ulkopuolisella maailmalla on tarjota, Puno sanoo.

Jos parisuhteessa elävä tapaa uuden mielenkiintoisen ihmisen silloin, kun kokee esimerkiksi stressiä töistä, hänen parisuhteensa takkuilee tai itsetuntonsa on matalalla, on hän alttiissa tilanteessa pettämiselle ja kumppaninsa haavoittamiselle.

Tunteet kannattaa jakaa kumppanin kanssa

Puno kuitenkin muistuttaa, että ongelmista olisi syytä keskustella kumppanille sen sijaan, että niitä yrittäisi korjata parisuhteen ulkopuolisilla suhteilla. Kun yksilöllisiä tarpeita ja turhautumisen tunteita ei jaa, ne kasvavat. Tämä voi Punon mukaan johtaa vihamielisyyteen kumppania kohtaan, koska parisuhteen toinen osapuoli saattaa alkaa uskoa, että puoliso ei tiedosta toisen tarpeita.

Asian tiedostaminen ja rehellinen purkaminen kumppanin kanssa auttavat välttelemään pettämiselle altistavia tilanteita.

Lue myös:

    Uusimmat