Perheterapeutti kertoo: Tässä on yleisin syy parisuhdeongelmiin

Kiireinen elämänrytmi, taloudelliset ongelmat sekä muut arjen huolet vaikuttavat usein myös parisuhteeseen ja perhe-elämään. Parisuhdetta tulisikin hoitaa hyvissä ajoin, ennen kuin kontakti kumppanin välillä katoaa lopullisesti. Riitaisassa kodissa myös lapset joutuvat kärsimään.

Suomen Perheterapiayhdistys ry:n varapuheenjohtaja, perheterapeutti Sauli Airikka kertoo kuinka perheriidat ratkaistaan, ja kuinka parisuhteesta pidetään huolta.

Hälytysmerkeiksi perheessä ja parisuhteessa olevista ongelmista Airikka mainitsee usein kireän ilmapiirin sekä kommunikointiyhteyden katoamisen.

– Jos kotona on jatkuvasti kireä ilmapiiri, kaikista asioista tulee sanomista, eikä mistään pystytä puhumaan rakentavasti, voi miettiä onko parisuhteessa silloin kaikki hyvin. Myös vahva tunne, että yhteys kumppaniin on kadonnut, ja jatkuvasti ärtynyt olo ovat selkeitä varoitusmerkkejä parisuhteen kunnosta, Airikka luettelee.

Perheriidat ratkaistaan puhumalla

Airikka kehottaa pariskuntia tekemään tietoisesti työtä parisuhteen eteen.

– Ensimmäinen neuvo riitatilanteissa on, että kääntää katseen itseen ja katsoo miten itse toimii, sen sijaan että aina vain syyttäisi kaikesta kumppania. Mieltä vaivaavat asiat tulisi ottaa aina puheeksi, sen sijaan että ongelmat jätetään kertomatta. Tulisi keskustella rakentavasti siitä mitä asioille voi tehdä, ja miten vaikuttaa tilanteeseen, sen sijaan että keskityttäisiin etsimään syyllistä. Syyttämisellä saa varmuudella vaan pahemman riidan aikaiseksi, Airikka muistuttaa.

Tuleeko ulkopuolisen puuttua?

Joskus myös ulkopuolisen on hyvä puuttua huolestuttavasti tulehtuneeseen parisuhteeseen. Airikka neuvoo osoittamaan välittämistä lähimmäistä kohtaan rohkeasti.

– Jos pariskunnalle läheinen ihminen näkee parin ongelmat, voi silloin kysyä rohkeasti, että mikä on tilanne. Aina voi avata suunsa, jos on oikeasti huolissaan. Kysyminen ei loukkaa ketään, ja usein on todella merkittävää että joku huomaa ongelman, ja osoittaa huomiota ja välittämistä, Airikka korostaa.

Mikäli vaarallisesti ongelmaisen parisuhteen kärsijöiksi joutuu lapsia, kehottaa Airikka ottamaan yhteyttä lastensuojeluviranomaisiin.

– Jos lapsiin kohdistuu minkäänlaista väkivaltaa, pitää asiasta tehdä heti lastensuojeluilmoitus. Jos taas esimerkiksi naapuri kuulee pelottavaksi yltyvää riitelyä naapurista, voi paikalle kutsua myös poliisin tarkistamaan tilanteen vakavuuden, Airikka muistuttaa.

Parisuhdetta ei osata hoitaa

Airikka kertoo yleistyneiden parisuhdeongelmien, avioerojen ja onnettomien perheiden syyksi, ettei parisuhdetta enää osata hoitaa.

– Suomalaisilla on tällä hetkellä liian vähän aikaa, ja parisuhteesta tingitään helpoiten kun aika on kortilla. Ensin tulevat työ, lapset ja vaikkapa talon rakennusprojekti, parisuhdetta sen sijaan pidetään itsestäänselvyytenä. Elämä täytetään liiaksi kaikella muulla, ja samalla vieraannutaan kumppanista, Airikka selittää.

Airikka korostaa, että ihmisten tulisi oppia erittelemään oma aika, perheen aika ja parisuhteen aika niin, että kaikki elämän osa-alueet ovat tasapainossa. Kun tasapaino puuttuu syntyy ongelmia. Tällöin kumppanista helposti vetäydytään poispäin entisestään, tai hankitaan parisuhteen ulkopuolinen suhde.

– Kun huomaa, ettei ole koskaan yhteistä aikaa kumppanin kanssa, seksiä ei enää harrasteta, eikä tehdä muitakaan asioita yhdessä, tulisi silloin huolestua. Kun kontakti kumppaniin katoaa, niin parisuhde kärsii. Kun on selkeästi jokin asia mitä kaipaa, mutta se puuttuu, niin tulisi havahtua ja nostaa asia esiin. Tällöin täytyy vain ruveta tekemään töitä ja muutoksia parisuhteen eteen, Airikka korostaa.

Ymmärtäväisyys auttaa

Jos kumppanissa huomaa selkeitä luonteenpiirteiden muutoksia, toistuvaa ärtyneisyyttä, alakuloisuutta tai muita huolestuttavia merkkejä, kehottaa Airikka suhtautumaan asiaan ymmärtäväisesti ja varovaisesti asiaa tiedustelemalla.

– Täytyy aina ensin arvioida onko kumppani todella muuttunut, vai onko itseä alkanut ärsyttää kumppanin luonteenpiirteet enemmän kuin ennen. Jos kumppanista on huolestunut, niin tulisi asiasta kysyä ymmärtäväisellä sävyllä. Ei kannata ikinä hyökätä kumppanin kimppuun kysymyksillä, vaateilla ja syytöksillä. Ihmiset kaipaavat kaikista eniten kuitenkin ymmärrystä, Airikka lopettaa.

Riika Nykänen/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat