Seitsemän tapaa pettää kumppania ilman, että harrastaa seksiä – ethän ole syyllistynyt näihin?

1:18

Kumppania voi pettää muutenkin kuin harrastamalla seksiä toisen ihmisen kanssa. Muun muassa syvälliset avautumiset kiinnostavalle henkilölle, asioiden salailu sekä kumppanin arvostelu voidaan nähdä uskottomuutena.

Yllä olevalla videolla keskustellaan siitä, onko pettäjä aina pettäjä.

Monen mielestä pettämistä on harrastaa seksiä jonkun muun kuin oman kumppanin kanssa. Huffington Post -sivuston haastattelemat parisuhdeasiantuntijat kertovat kuitenkin esimerkkejä siitä, miten kumppania voi pettää ilman petipuuhiakin.

1) Valitat suhteestasi henkilölle, johon olet ihastunut

On eri asia valittaa seurustelusuhteen hankaluuksista läheiselle ystävälle tai perheelle kuin työ- tai opiskelukaverille, jota pidät ihastuttavana. Tällöin kannattaakin kysyä itseltään, miksi seurusteluasioista avautuu juuri tälle henkilölle.

– Tavoitteena ei ole juuri sillä hetkellä pettää kumppania, mutta tällaisella puheella kerrot, että et ole onnellinen kumppanisi kanssa, psykologi Samantha Rodman selittää Huffington Postille.

– Toinen voi tuskastella, että "onpas tämä kumppanisi kamala, ja että ei ihme, jos koet olosi yksinäiseksi". Se ei ole suoranaisesti uskottomuutta, mutta petos kuitenkin ja voi luoja pohjaa pettämiselle.

2) Työ, ystävät tai harrastus ajaa kumppanin edelle

Parisuhteen lisäksi tulee olla muutakin elämää, kuten omia harrastuksia, mutta liika on liikaa. Jos työ vie kaiken aikasi ja energiasi niin, että parisuhteesi kärsii, lienee syytä pysähtyä miettimään asioiden tärkeysjärjestystä.

Avioliitto- ja perheterapeutti Amy Begelin mukaan on täysin normaalia, että joskus työ, harrastus, ystävät tai perhe pitävät otteessaan. Ongelmia on tiedossa siinä vaiheessa, jos nämä asiat menevät mielessäsi ja arjessasi aina parisuhteen edelle.

3) Kerrot kumppanisi asioista ilman lupaa

Jos kerrot kumppanisi luottamuksellisia asioita eteenpäin ilman hänen lupaansa, syyllistyt pettämiseen. Kaikki eivät välttämättä halua, että potkuista tai rahahuolista kerrotaan eteenpäin esimerkiksi Facebookissa.

4) Salaat häneltä raha-asiasi

Kumppania kohtaan voi olla uskoton myös raha-asioissa. Esimerkiksi salainen pankkitili, uhkapelaaminen tai suurten ostosten tekeminen kumppanin tietämättä horjuttavat luottamusta samaan tapaan kuin seksi toisen ihmisen kanssa.

Terapeutti Elisabeth LaMotte muistuttaa Huffington Post -lehdelle, että talousasioissa seuraukset vaikuttavat usein myös kumppaniin, etenkin jos käytössä on yhteinen pankkitili ja sovitte rahankäytöstä yhdessä.

5) Salaat asioita kumppanilta

Joskus tuntuu siltä, että asioita salaamalla voi suojella kumppania turhalta ahdistukselta. Rehellisyys perii kuitenkin maan myös muissa kuin raha-asioissa. Salailu syö pohjaa suhteen luottamukselta. 

6) Henkinen yhteys jonkun toisen kanssa

Ystävät ovat tärkeitä, mutta jos olet ihastunut kaveriisi ja kerrot syvimmät salaisuutesi hänelle etkä kumppanillesi, on kyse jostain muusta. Hyvä merkki ei ole sekään, että et pidät tämän ”ystävyyssuhteen” salassa kumppaniltasi tai lähettelet hänelle flirttailevia tekstiviestejä.

7) Kumppanin arvostelu muiden ihmisten läsnäollessa.

Kumppanin väheksyminen ja kritisointi on erityisen törkeää, jos se tapahtuu muiden ihmisten läsnäollessa. Jos siis teet tylyjä huomautuksia toisen ulkonäöstä tai pyörittelet silmiäsi tämän jutuille, rapautat suhteenne luottamusta.

Toisesta alkaa tuntua siltä, että hän ei ole seurassasi täysin turvassa. Osoitat myös, että et välitä tarpeeksi kohdellaksesi kumppania kunnioittavasti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja