Mainos

Voiko mieliala vaikuttaa influenssarokotteen tehoon?

Viime syksynä julkaistu tutkimus väittää, että jos on hyvällä tuulella influenssarokotusta ottaessa ja sitä seuraavina viikkoina, piikin suojaava vaikutus voi vahvistua. Asiantuntijat toppuuttelevat liioilta johtopäätöksiltä.

Influenssarokotteen teho ei ole sataprosenttinen: työikäisillä sen antama suoja oireista influenssaa vastaan on 70–90 prosenttia, kun taas 65-vuotiailla ja sitä vanhemmilla sairaalahoidot vähentyvät keskimäärin 40–70 prosenttia ja kuolleisuus 50–70 prosenttia.

Koska iäkkäiden immuunipuolustus on heikompi, rokotteetkaan eivät toimi heillä yhtä hyvin.

Mutta mikä muu kuin ikä sitten vaikuttaa siihen, kuinka hyvin rokote tehoaa? Nottinghamin yliopiston tutkimusryhmä selvitti asiaa seuraamalla 138:aa 65–85-vuotiaista henkilöä. Tutkijat tarkkailivat osallistujien mielialaa, ruokavaliota, liikuntaa ja unta kolmesti viikossa kuuden viikon ajan.

Kun rokotuksen antamisesta oli kulunut neljä ja 16 viikkoa, influenssan vasta-ainetasot mitattiin osallistujien verestä.

Kaikista tutkijoiden käyttämistä mittareista parhaiten rokotteen tehokkuutta ennusti positiivinen mieliala. Osallistujilla, jotka olivat onnellisia rokotuspäivänä ja sen jälkeen, oli veressä enemmän influenssan vasta-aineita sekä neljän että 16 viikon kuluttua rokotuksen antamisesta. Toisin sanoen heillä oli parempi suoja tautia vastaan.

Tutkimuksen heikkouksia olivat tutkittavien pieni joukko ja kapea ikäjakauma. Lisäksi rokote, jonka tutkittavat saivat, oli annettu heille edellisvuonnakin, joten heillä saattoi jo olla jonkinlainen suoja kyseistä influenssatyyppiä vastaan. 

Tutkimusta kommentoineet asiantuntijat eivät pidä tuloksia tilastollisesti pätevinä tai merkittävinä. Vaikka tulokset pitäisivät paikkansa, ne eivät todista syy-seuraus-suhdetta. Mahdollista yhteyttä hyvän mielialan ja rokotteen tehon välillä voisi selittää esimerkiksi se, että onnellisemmat ihmiset muun muassa liikkuvat ja syövät paremmin, mikä taas vahvistaa heidän puolustuskykyään.

Lähteet: Science Daily, Huffpost50, BBC, THL

Miksi influenssarokote pitää ottaa joka vuosi?

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek suosittelee influenssarokotteita kaikille, jotka haluavat huolehtia terveydestään. Influenssakauden voimakkuuteen vaikuttaa muun muassa se, miten hyvin ihmiset virusta vastaan suojautuvat.

13:00

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.