Tämä elämäntapa voi parantaa koronarokotteiden tehoa: "Tärkein yksittäinen asia, jonka ihminen voi tehdä"

Tällaisia ovat tyypilliset koronaoireet nyt 0:27
Asko Järvinen kertoo, millaisia ovat tyypilliset koronaoireet juuri nyt.

Säännöllinen liikunta ja koronarokotteet ovat molemmat itsenäisiä vakavalta koronavirustaudilta suojaavia tekijöitä. Tuoreen tutkimuksen valossa näyttää siltä, että fyysinen aktiivisuus voi lisäksi parantaa koronarokotteiden tehoa.

Lääketieteellisessä British Journal of Sports Medicine -lehdessä ilmestyneet löydökset osoittavat yhteyden koronarokotteiden paremman tehon ja säännöllisen liikunnan välillä.

Johannesburgilaisten tutkijoiden työ perustuu lähes 200 000 eteläafrikkalaisen henkilön terveystietoihin. Osallistujat saivat Johnson & Johnsonin koronarokotteen

Täyden rokotussarjan saaneet ja yli 150 minuuttia viikossa liikkuvat osallistujat joutuivat koronan vuoksi sairaalaan lähes kolme kertaa epätodennäköisemmin kuin alle tunnin viikossa liikkuvat rokotetut. Liikunta näytti parantavan rokotteiden tehoa 25 prosentilla.

Reilun tunnin viikossa liikkuvilla yhteydet olivat heikompia, mutta vähäinenkin fyysinen aktiivisuus oli rokotteiden tehon kannalta parempi kuin liikkumattomuus.

Tutkimuksessa on puutteensa, mutta löydösten toivotaan joka tapauksessa kannustavan ihmisiä liikkumaan pienentääkseen riskiään sairastua koronataudin vakavaan muotoon.

– Mielestäni tutkimus lisää näyttöä siitä, että rokotusten ohella päivittäinen fyysinen aktiivisuus on tärkein yksittäinen asia, jonka ihminen voi tehdä koronan vakavat seuraukset välttääkseen, yleislääkäri Robert Sallis sanoo The Washington Postille.

Sallis ei ollut mukana tutkimuksessa, mutta on tutkinut koronaa ja liikuntaa muissa yhteyksissä.

Liikunta vahvistaa vastustuskykyä

Liikunnan tiedetään vahvistavan vastustuskykyä.

Säännöllisen liikunnan on huomattu voivan parantaa muidenkin rokotteiden kuin koronarokotteiden tehoa. Liikunnallisilla ihmisillä elimistö näyttää tuottavan rokotuksen jälkeen enemmän taudinaiheuttajia vastaan taistelevia vasta-aineita.

Immuunijärjestelmän toiminnan lisäksi liikunta on hyväksi keuhkojen terveydelle sekä elimistön tulehdustasoille.

Alla olevalla videolla Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo, mitä virheitä Suomessa on tehty koronan hoidossa.

Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi: Suomi onnistui torjumaan hyvin koronan ensimmäisen aallon, mutta keinot olivat rankkoja 1:41
KATSO VIDEO: Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoi Uutisaamussa, miten Suomessa onnistuttiin koronaepidemian hoidossa.

Lue myös:

    Uusimmat