Tutkimus: Influenssa altistaa sydänkohtaukselle

Kanadalaistutkimus vahvistaa, että influenssatartunta lisää sydänkohtausriskiä useiden päivien ajan.

Ihmisillä, jotka sairastuivat Kanadassa influenssaan vuosina 2009–2014, oli kuusinkertainen riski saada sydänkohtaus seitsemänä diagnoosia seuraavana päivänä. Viikon jälkeen lisääntynyt riski katosi.

Näin todetaan New England Journal of Medicine -julkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessa, jonka tekivät voittoa tavoittelemat ICES (Institute for Clinical Evaluative Sciences) ja PHO (Public Health Ontario).

Riskin suuruuteen ei vaikuttanut se, oliko aiemmin saanut sydänkohtauksen vai ei.

Tutkijat pitävät yhteyttä merkittävänä ja kehottavat vähentämään riskiä influenssarokotuksella ja huolellisella käsienpesulla.

Muutkin hengitystievirukset nostivat sydänkohtauksen riskiä, mutta eivät yhtä paljon kuin influenssa.

Osa influenssan ja sydänkohtauksen saaneista ihmisistä oli rokotettu. Tutkimusryhmän mukaan se ei tarkoita, etteikö rokote ehkäisisi influenssaa tai sydänkohtauksia, vaan että jos ihminen rokotuksesta huolimatta tulee niin kipeäksi, että menee lääkäriin, hänen riskinsä saada sydänkohtaus on yhtä suuri kuin rokottamattomalla.

Tutkijat eivät pystyneet osoittamaan, kuinka moni sydänkohtaus ehkä jäi tulematta rokotteen ansiosta: jos influenssa on lieväoireinen, ihminen ei mene laboratoriotesteihin, joissa se todettaisiin. Löydöstä ei ehkä pystykään yleistämään lievempiin infektioihin.

Terveyskirjasto kertoo, että Suomessa suoraan influenssasta johtuvat kuolemat ovat harvinaisia, mutta vuosittaisen kausi-influenssan aallossa todetaan noin 500 ”ylimääräistä kuolemaa”. Kaikkiaan influenssaan liittyviä kuolemia kirjataan Suomessa 500–2 000 vuodessa, ja niistä valtaosassa ihminen on ollut iäkäs tai sairastanut jotakin perustautia.

Lähteet: NBC News, Terveyskirjasto, THL

Kannattaako influenssarokotus ottaa?

Kannattaako influenssarokote ottaa – ylipäätään tai silloin, kun epidemia on jo käynnistynyt? Miksei influenssarokote aina toimikaan? Mitä eroa on julkiselta ja yksityiseltä puolelta saatavassa influenssarokotteessa? THL:n rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Hanna Nohynek vieraili Huomenta Suomessa tammikuussa 2018.

6:03

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja