Voiko Libyasta tulla uusi Irak?

Kansainvälisen liittouman Libyassa aloittamien sotatoimien pelätään uhkakuvissa kasvavan Irakin kaltaiseksi isoksi konfliktiksi.

Irakissa vuonna 2003 aloitettujen sotatoimista suunniteltiin alun perin pientä ja nopeaa väliintuloa. Virallisesti sotatoimet saatiin kuitenkin päätökseen vasta viime vuonna. Pääesikunnan komentaja Juha-Antero Puistola myöntää, että pitkän kriisin uhka on olemassa myös Libyassa.

Puistolan mukaan Libyan tilannetta ei voi silti verrata suoraan Irakiin, sillä maiden tilanteet eroavat sekä poliittisilta tavoitteeltaan että sotilaallisilta toimintamalleiltaan. Länsivaltojen asevoimat käyttävät esimerkiksi sotilaallista voimaa Libyassa huomattavasti rajatummin kuin Irakissa.

– Libyan interventio on YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman perusteella toteutettu ja sen tarkoituksena on siviilien suojeleminen. Irakiin taas hyökättiin lähinnä Yhdysvaltojen johtaman liittouman johdolla ja tarkoituksena oli hallinnon vaihto, Puistola vertaa.

Hän löytää maiden tilanteista kuitenkin myös joitakin yhtäläisyyksiä.

– Vastustajan, eli tässä tapauksessa (Muammar) Gaddafin ja Irakin tapauksessa (Saddam) Husseinin, asevoimat ovat teknisesti täysin alivoimaisia. Molemmissa tapauksissa hallitsijoilla ei myöskään ollut erityisen vankkaa kansan tukea.

Maavoimien käyttö kysymysmerkki

Maavoimien mahdollinen käyttö Libyassa on myös kuuman pohdinnan aihe. Tällä hetkellä YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma ei maavoimien käyttöä salli, jos maavoimat tulevat lentokieltoa toimeenpanevista valtioista.

– Maavoiman osuus täytyisi siis tapahtua Libyan kapinallisten kautta, eli heitä varustamalla ja kouluttamalla. Tämä voi tarkoittaa sitä, että tilanne kestää todella pitkään.

Aikahaarukka viikoista vuosiin

Puistola ei uskallakaan arvioida kuinka kauan sotatoimet Libyassa jatkuvat.

– Optimisimmat arviot puhuvat viikoista ennen kuin Gaddafi saadaan syrjäytettyä pois vallasta. Pessimistisimmät puhuvat taas, että tämä voi kestää vuosia. Luonnollisesti toivomme, että tämä varsinainen sotatila päättyisi mahdollisimman nopeasti.

Gaddafin kannattajien aseista riisumiseen Puistola näkee nykytilanteessa muutamia vaihtoehtoja.

– Yksi vaihtoehto on se, että länsivaltojen sekä lentokieltoalueen toimeenpanoon osallistuvien arabivaltioiden sotilaallinen ylivoima on yksinkertaisesti niin suuri, että se kannustaisi aseiden riisumiseen. Toinen taas se, että Gaddafin kannattajat pelkäävät sitä että heille käy huonosti joka tapauksessa, jos kapinalliset pääsevät voittoon.

Hän ei usko kuitenkaan, että Gaddafin riisumiseen aseista riittäisi pelkkä ulkopuolinen uhka.

"Nato-pyyntö mahdollinen"

Ruotsalaislehdissä on väläytelty, että sotilasliitto Nato pyytää pian Ruotsia mukaan Libyan lentokieltoalueen valvomiseen. Lehtitietojen mukaan myös Suomi on saamassa vastaavan pyynnön.

Puistolan mukaan tämä on hyvinkin mahdollista. Hän ei kuitenkaan ota kantaa siihen kuinka Suomessa pyyntöön suhtauduttaisiin.

– Tällaisen pyynnön käsittelee meillä Suomessa poliittinen johto ja heillä on sitten omat perusteensa sen käsittelyyn.

Lue myös:

    Uusimmat