Voiko gaykuoro esiintyä kirkossa?

Helsingissä toimii vuonna 2004 perustettu gaykuoro Out 'n loud. Laulaminen on sosiaalinen ja hauska harrastus, mutta kun kyseessä on gaykuoroksi itseään nimittävä lauluryhmä, on toiminta myös poliittista.

Sami Hult liittyi gaykuoro Out 'n loudiin vuonna 2006 kuultuaan kuorosta tutuiltaan. Musiikillista taustaa Hultilla oli jonkun verran ennestään.

– Opiskelin nuorena pianonsoittoa, ja lukiossa opettaja houkutteli minut kuoroon, hän kertoo.

Hultin mielestä parasta kuoroharrastuksessa on ollut sen sosiaalinen luonne. Kuoron kautta on löytynyt uusia ystävyyssuhteita. Kuoro yhdistää myös sukupolvia.

– Harvoin tulee homona tutustuttua 30 vuotta vanhempiin homoihin, tai sellaisiin jotka tulevat täysin toisenlaisista taustoista.

Politiikka aiheuttaa väittelyitä

Out 'n loud käy toistuvasti keskustelua siitä, miten paljon poliittiset kysymykset kuuluvat kuoron toimintaan.

– Parhaillaan keskustelemme siitä, voimmeko esiintyä kirkossa. Kirkon ja homoyhteisön suhdehan ei ole aivan ongelmaton. Monelle uskonasiat ovat henkilökohtainen asia, emmekä halua, että tämä aiheuttaa kuoron sisällä ristiriitoja, Hult sanoo.

Kirkkokysymys on hyvä esimerkki ongelmista, joita homojen kuoro voi joutua kohtaamaan. Kuoroa on pyydetty esiintymään kirkkoon tänä syksynä, mutta lopullista päätöstä ei ole vielä tehty.

Sami Hultin mielestä kuoroharrastus pitäisi pitää hauskanpitona.

– Missä ikinä laulammekaan, teemme aina hyvää homoyhteisölle. Mielestäni kaiken muun politiikan voi jättää pois, hän toteaa.

Ystävyyskuoroja Amerikassa ja Euroopassa

Kuoroharrastus on luonut myös kansainvälisiä suhteita. Viime vuonna Out 'n loud esiintyi Lontoossa Various Voices -tapahtumassa, joka on homo- ja lesbokuorojen festivaali.

Kuoroilla on tapana kutsua toisiaan kyläilemään ympäri maailman. Joskus he myös esiintyvät yhdessä.

Erityisen hyvin Sami Hultille on painunut mieleen hetki, kun Out 'n loud lauloi yhdessä lontoolaisen kuoron kanssa Finlandian. Britit olivat opetelleet ääntämyksen täydellisesti, ja lopputulos onnistui yli odotusten. Hult kertoo kylmien väreiden kulkeneen pitkin selkää, kun toistasataa kuorolaista kajautti Finlandian ilmoille.

– Finlandiaa voidaan pitää nationalistien symbolina. Ihmisille ei välttämättä heti tule mieleen, että homokuoro esittäisi sen. Laulamalla sen osoitimme, että se on yhtä lailla myös meidän, homojen, kansallinen symboli, Hult toteaa.

Out 'n loud pähkinänkuoressa

- Kuoro esittää kaikenlaista musiikkia iskelmästä nykymusiikkiin. Monesti esityksissä on mukana myös koreografioita.

- Out 'n loud järjestää omia konsertteja. Lisäksi heidät voi tilata esiintymään erilaisiin tilaisuuksiin.

- Out 'n loudissa on 42 jäsentä. Uudet jäsenet ovat tervetulleita.

- Harjoituksia on kerran viikossa. Esiintymiset kuuluvat olennaisena osana kuoroharrastukseen.

- Ulkonäkö- tai laulutaitovaatimuksia ei ole. Pääasia on, että on valmis sitoutumaan ja harjoittelemaan ahkerasti.

Studio55/Tuuli Lindgren

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja