Kirjastojen yhteinen e-kirjasto aukeaa tänään

Kirjastojen yhteinen e-kirjasto aukeaa tänään 2:00
Yhteinen e-kirjasto avataan tänään.

Suomen kirjastojen yhteinen e-kirjasto avautuu tänään. Palvelu kokoaa yleisten kirjastojen digiaineistoja yhden nettiluukun taakse.

Uutta kanavaa voivat käyttää ne, joiden kotikunta on liittynyt e-kirjastoon. Liittyneitä kuntia on palvelun avautuessa yli 200. Näissä kunnissa asuu noin 85 prosenttia Suomen asukkaista.

Osa kunnista liittyy mukaan ensi vuoden alussa.

E-kirjasto-sovelluksen on luvattu olevan ladattavissa sovelluskaupoissa tänään. Myöhemmin e-kirjastoa voi käyttää myös verkkosivun kautta.

Palvelun tuottaa Kansalliskirjasto yhteistyössä yleisten kirjastojen kanssa.

Ensin vahva tunnistautuminen

E-kirjastosta ei tule oikotietä päästä nopeasti ja varmasti kiinni hittikirjoihin. Kirjastoilla ei ole aikeita haastaa kirjabisnestä ja kilpailla kaupallisten äänikirjapalvelujen kanssa – eikä myöskään rahaa hankkia digiaineistojen käyttöoikeuksia määrättömästi.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kirjastojen printtikirjojen tapaan myös e-kirjastossa joutuu jonottamaan suosituimpia nimikkeitä.

Miten e-kirjastoon sitten pääsee? Ensimmäisellä kerralla vaaditaan vahvaa tunnistautumista eli henkilöllisyyden todentamista sähköisesti, esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla. Sen jälkeen luodaan oma kirjastotunnus, jolla pääsee vastedes sisään.

Tunnuksen voi luoda joko e-kirjaston mobiilisovelluksessa tai omassa lähikirjastossa, jos esimerkiksi arvelee tarvitsevansa tunnuksen luomisessa apua.

Lue myös:

    Uusimmat