Voi heikentää suorituskykyä useiksi kuukausiksi – näin käy, jos treenaat lihaskivusta huolimatta

Muista pitää myös lepopäiviä! Kipeillä lihaksilla treenaamisesta voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. 

Intensiivinen liikuntasuoritus aiheuttaa usein viivästynyttä lihaskipua, joka ilmaantuu yleensä muutaman vuorokauden kuluttua suorituksesta. Viivästyneeseen lihaskipuun liittyy lihassolujen lihasvaurioita, jotka heikentävät osaltaan suorituskykyä. Lihas ei ole siis täysin palautunut, ennen kuin kipu on kokonaan poissa.

Kannattaako siis treenata, vaikka edelliset suoritukset painavat vielä jaloissa? Sanfranciscolaisen ylirasituksiin erikoistuneen valmentajan, Jan Milanon, mukaan usein ajatellaan, että lievästä lihaskivusta ei ole haittaa. Hänen mukaansa kipeiden lihasten rasittaminen voi kuitenkin johtaa vakaviin ja pitkäkestoisiin vammoihin.

Jos viivästynyttä lihaskipua ilmenee, Milano suosittelee pitämään taukoa intensiivisestä liikunnasta. 

Voi johtaa jopa useamman kuukauden lepoon 

"Sillä se lähtee, millä se on tullutkin." Tämä sanonta ei pidä paikkaansa, sillä kipeillä lihaksilla treenaaminen voi itse asiassa vain pahentaa oireiden kestoa. Mikrovaurioista toipuvat lihakset ovat kuvainnollisesti sanottuna tavallista hauraampia. Eli jos jatkat treeniä, et parannu, Milano muistuttaa. Kipeillä lihaksilla treenaaminen voi pahentaa lihasrepeämiä entisestään, pitkittää palautumisaikaa ja heikentää suorituskykyä.

Milanon mukaan treenaaminen ja viivästynyt lihaskipu on yhtälö, joka vaikuttaa ratkaisevasti myös kasvuhormonien toimintaan. Kehon omat kasvuhormonit ovat keskeisiä tekijöitä suorituskyvylle ja kehon koostumukselle. Lihasten kasvu ja kehittyminen voivat siis hidastua, jos kehon hormonit ovat sekaisin lihaskivun kanssa treenaamisesta.

Viivästynyt lihaskipu ei ole leikin asia, sillä viivästynyt lihaskipu ei ainoastaan hidasta palautumistasi, vaan se voi aiheuttaa kehoosi myös pitkäaikaisempia vaurioita. Jos elimistö ei ehdi palautua, vaarana on suorituskykyä haittaava ylikunto, josta palautuminen voi kestää kuukausia.

Mitä voin tehdä?

Jos tunnet lihaskipua, lepää päivä. Sinun ei kuitenkaan kannata jäädä kokonaan sohvan pohjalle, sillä kevyen liikunnan on todettu nopeuttavan palautumista. Kevyiden liikuntamuotojen, kuten kävelyn ja rauhallisen uinnin, on todettu vaikuttavan positiivisesti toipumiseen.

Milano suositteleekin pitämään säännöllisesti lepopäiviä ja liikkumaan kevyemmin intensiivisten harjoitusten välissä. Liiallisesta kovatehoisesta liikkumisesta on keholla enemmän haittaa kuin hyötyä.

Video: Monipuolisuus on avainsana kunnon kehittämisessä. Kokeile vaihtelun vuoksi tätä hauskaa treenimuotoa, jossa pylly laitetaan kirjaimellisesti pyörimään. 


Lähde: Popsugar 

Lue myös:

    Uusimmat