Mainos

VM: Julkinen talous kriisissä

Valtiovarainministeriö varoittaa, että ilman nopeita toimia Suomen julkinen talous syöksyy kestämättömään tilanteeseen. Finanssipolitiikan suuntaa arvioivassa raportissa ministeriö kehottaa käyttämään kaikkia mahdollisia keinoja: verojen korotuksia, julkisten menojen leikkauksia ja rakenteiden uudistuksia.

Heikko työllisyystilanne ja väestön ikääntyminen ovat rapauttaneet Suomen taloutta niin pahoin, että kolhujen korjaamiseen voi kulua koko vuosikymmen.

Valtiovarainministeriö on laskenut, että Suomen pitäisi saavuttaa vuosittain ylijäämää neljä prosenttia bruttokansantuotteesta, noin kahdeksan miljardia euroa. Sillä pystyttäisiin vastaamaan vanhusten määrän roimaan kasvuun ilman, että velanotto karkaa käsistä.

Jo kolme vuotta sitten ministeriön virkamiehet varoittelivat, että tavoitteesta ollaan jäljessä pari miljardia euroa. Tänään luvut ovat vielä paljon veret seisauttavammat: takapakkia on jopa yhdeksän miljardia euroa.

Valtiovarainministeriön mukaan syöksyn suunta pitää kääntää nopeasti tai paluuta ei ole. Keinovalikoimaan kuuluvat sekä työurien pidentäminen ja tuottavuuden parantaminen että verojen korotukset ja julkisten menojen leikkaukset.

Katso Markus Pirttijoen juttu

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.