Mainos

VM: Ensi vuoden veroale 6 miljardia markkaa

Valtiovarainministeriö esittää ensi vuodelle hieman yli kuuden miljardin markan kevennystä ansiotulojen verotukseen. Esitys on odotettua suurempi ja takavuosien alennuksia mittavampi.

Budjetti 2001

Valtiovarainministeri Sauli Niinistön mukaan tuloverotus lievenee palkansaajilla kaikissa tuloryhmissä ja pääosin myös eläkeläisillä runsaat 1,5 prosenttiyksikköä. Niinistö asetti kuitenkin ehdoksi, että samalla on tehtävä uudistuksia, jotka parantavat työmarkkinoiden toimintaa.

Valtiovarainministeriö ei esitä alennusta polttonesteiden verotukseen, mutta Niinistö ei myös sulkenut täysin pois sellaisen mahdollisuutta. Hän sanoi, että budjettiriiheen asti seurataan, vahvistuuko euron kurssi ja halpeneeko raaka-aine, jotka pudottaisivat hintoja. Ruoan arvonlisäveron alentamisesta Niinistö ei sen sijaan ole halukas jatkamaan millään tavalla keskustelua.

Valtiovarainministeriö sai tänään valmiiksi oman ehdotuksensa hallituksen budjettiesitykseksi. Niinistö esitteli tuoreeltaan sen pääkohtia, mutta koko monisatasivuisen ehdotuksen julkistaminen ministeriön Internet-sivuilla lykkääntyi teknisistä syistä ainakin huomiselle.

Menojen loppusumma ilman velkojen lyhennyksiä nousee valtiovarainministeriön ehdotuksessa 195,5 miljardiin markkaan. Niinistön mukaan se vastaa aika lailla tarkalleen hallitusohjelman tavoitetta pitää valtion menot reaalisesti vuoden 1999 tasolla. Valtio aikoo vähentää velkaansa 13,2 miljardilla. Valtiontalouden rahoitusylijäämän ennakoidaan paranevan ensi vuonna 2-3 miljardilla.

Valtiovarainministeriön ehdotuksen loppusumma on pari miljardia enemmän kuin hallituksen kaavailuissa vielä keväällä. Lisäys johtuu mm. inflaatiokehityksen aiheuttamista kustannuksista. Lisäksi pienyritysten kansaneläkemaksuun juuri tullut alennus näkyy valtion budjetissa ensi vuonna puolen miljardin markan menojen lisäyksenä.

Tulonhankkimisvähennys nousee

Niinistö, Sauli

Palkansaajien tulonhankkimisvähennystä ehdotetaan nostettavaksi ensi vuonna nykyisestä 2 400 markasta 3 000 markkaan. Niinistön mukaan vähennys annetaan vastaisuudessa täysimääräisenä kaikille. Aiemmin vähennyksen määrä on ollut 3 prosenttia palkkatuloista, mutta enintään 2 400 markkaa.

Valtiovarainministeriö esittää myös, että valtionverotuksen alin tuloveroluokka poistettaisiin kokonaan, mikä suosii pienituloisia. Niinistön mukaan verovelvollisuuden alaraja on noin 66 000 markkaa aikaisemman
54 000 markan asemasta. Kunnallisverotuksen ansiotulovähennykseen ei sen sijaan esitetä korotusta.

Budjetissa ei isoja uudistuksia

Niinistö ilmoitti tiedotustilaisuudessaan, että budjetin loppusumma nousee vielä joitakin satoja miljoonia, kun hallitus sopii budjettiriihessään joistakin "aktiivisen sosiaalipolitiikan" toimista, joilla pyritään estämään syrjäytymistä ja köyhtymistä. Niinistön mukaan ehdotus jatkaa kireän budjettipolitiikan linjaa. Menojen osuus suhteessa bruttokansantuotteeseen alenee edelleen. Budjettiehdotus ei sisällä Niinistön mukaan menoja lisääviä suuria uutuuksia eikä niitä tällä kertaa kovin paljon esitettykään.

Eduskunta, istuntosali

Valtiovarainministeri tuntui myös olevan huolissaan, miten hallituksen budjettiesitys kestää eduskunnassa, kun kansanedustajat ryhtyvät miettimään menojen lisäyksiä. Hallitus lyö lukkoon budjettiesityksensä 10.-11. elokuuta. Sitä ennen valtiovarainministeriö neuvottelee vielä eräistä asioista muiden ministeriöiden kanssa.

(MTV3-STT)

Lisätietoa budjetista MTV3:n sivuilta (budjetti kokonaisuudessaan heti sen ilmestyttyä)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.