Mainos

VM ei uskalla ennustaa ensi vuoden talousnäkymiä

Valtiovarainministeriö pitää talousnäkymiä niin epäselvinä, ettei anna tarkkaa ennustetta ensi vuodelle. Varmaa kuitenkin on, että tuotanto supistuu ja työttömyys kasvaa. Missä määrin, selviää näillä näkymin talven aikana, ministeriö arvioi tänään julkaistussa suhdannekatsauksessaan.

Näkymät ovat synkistyneet nopeasti, sillä vielä marraskuussa valtiovarainministeriö odotti ensi vuodelle puolen prosentin kasvua. Nyt ministeriö arvioi tuotannon kääntyneen todennäköisesti laskuun jo loppuvuoden aikana ja arvio tämän vuoden kasvusta on pudonnut 1,7 prosenttiin.

Valtiovarainministeriön suhdanneyksikön päällikön Hannu Jokisen mukaan tilanne muuttuu nyt niin nopeasti, ettei ministeriö halunnut ruveta ennustamaan tarkkoja kasvulukuja ensi vuodelle. Hänen mukaansa tällaista tilannetta ei aikaisemmin maailmassa ole ollut.

- Jos tilanne rauhoittuu, kuten meillä lähtökohta on, niin tässä tulee taantuma, mutta ei välttämättä lamaa. Jos tämä pitkittyy kansainvälisesti, merkitsee se myös täällä sitä, Jokinen sanoi.

Valtiovarainministeriö arvioi, että Suomen talouskehityksen jatko riippuu ratkaisevasti siitä, milloin ulkomaankauppa ja teollisuustuotanto alkavat piristyä. Siitä on ministeriön mukaan tässä vaiheessa mahdoton esittää ennustetta. Huonommassa vaihtoehdossa uusi nousu alkaa vasta vuonna 2010.

Työllisyystilanne heikkenee nopeasti

Joulun alla on monessa perheessä vastaanotettu lomautus- tai irtisanomisilmoituksia.

Ensi vuoteen siirrytään nopeasti heikkenevässä työllisyystilanteessa. Valtiovarainministeriö arvioi, että työvoiman kysyntä supistuu ensi vuonna selvästi.

Runsas eläköityminen kuitenkin jarruttelee hieman työttömyyden kasvua. Ministeriö arvioi, että työttömyysaste noussee ensi syksyyn mennessä 1,5 prosenttiyksikköä nykyisestä tasostaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.