Mainos

Visa ja MasterCard valtaavat EU:n

Maanantaina asteittain käynnistettävän uudistuksen takia kansalliset pankkikortit uhkaavat kadota kokonaan markkinoilta, koska niillä ei yleensä voi maksaa kaikissa EU-maissa.

Amerikkalaisyhtiöt Visa ja MasterCard ovat valtaamassa nopeasti koko Euroopan unionin pankkikorttimarkkinat, kun EU:n yhtenäinen maksualue astuu vähitellen voimaan.

Maanantaina asteittain käynnistettävän alueen tarkoituksena on helpottaa rajan yli tehtäviä tilisiirtoja ja helpottaa korttimaksuja ulkomailla. Uudistuksen pitäisi helpottaa etenkin useissa maissa toimivien yritysten ja paljon matkustavien kuluttajien elämää.

Uudistuksen sivutuotteena kansalliset pankkikortit uhkaavat samalla kadota kokonaan markkinoilta, koska niillä ei yleensä voi maksaa kaikissa EU-maissa. Suomessa vanhojen pankkikorttien myöntäminen on useissa pankeissa jo lopetettu.

Tilalle tarjotaan Visan tai MasterCardin kansainvälistä maksukorttia.

Kilpailun kannalta voi kuitenkin olla ongelma, että Euroopan markkinoille on jäämässä vain kaksi suurta yritystä.

Tämä voi tehdä korttiasioinnista kallista sekä kuluttajille että kortteja hyväksyville yrityksille. Yleensä tehokkaaseen kilpailuun tarvitaan useampi kuin kaksi yritystä. Virkamiestasolla ongelma on jo Brysselissäkin tiedostettu.

Kilpailuasioita valvova EU-komissio on jo aiemmin tarkkaillut yhtiöiden korttipalvelujen hinnoittelua.

Suomen kaltainen kansallinen pankkikorttijärjestelmä on ollut käytössä useissa muissa EU-maissa. Tällaisten korttien käyttö voi jatkua vuoden 2010 vain, jos ne kelpaavat koko EU:ssa.

Korttien päivittäminen koko EU:ssa toimivaksi olisi monille maille liian kallista, siksi Visaa ja MasterCardia pidetään pankeissa helpompana ratkaisuna.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.