Virve-viranomaisverkon käyttöönotossa ollut hankaluuksia

Digitaalisen Virve-viranomaisverkon käyttöönotto hätäkeskuksien nykyisiin tietojärjestelmiin ei ole sujunut ongelmitta.

Digitaalisesta Virve-verosta on ilmeisiä etuja: eri viranomaisia on helppo tavoittaa ja puhelut voidaan salata. Toisaalta käyttöönotossa on ainakin alkuvaiheessa ollut ajoittain isoja vaikeuksia. Uudet laitteet vaativat koulutusta, ja niiden toimintakyvyn varmistaminen vie aikansa.

Ehkä vakavin ongelma syntyy kun, kun jostakin syystä hätäkeskuksen Virven välityksellä tekemä hälytys ei joskus menekään heti perille. Näin syntynyt hälytysviive saattaa joissakin tapauksissa koitua kohtalokkaaksi - kaikki minuutit kun ovat kalliita.

Hätäkeskuksen päivystäjä saa monenlaisia ilmoituksia ihmisiltä alkaen oudoista sydänvaivoista roihuaviin teollisuuspaloihin. Hätäkeskuksen päivystäjä päättää, minkä suuruiseksi tehtävä luokitellaan ja syöttää sitten tiedot tietokoneelle, jonka jälkeen tietokone nostaa ennakolta laaditun suunnitelman mukaan esille ne pelastusyksiköt, jotka pitää hälyttää töihin. Napinpainallus lähettää sen jälkeen heti pelastusasemille hälytyksen - tai ainakin näin pitäisi periaatteessa tapahtua.

- On tapauksia, joissa hätäkeskuksen ensimmäinen Virve-tekstiviesti ei ole mennyt läpi hälytettävään pelastuslaitokseen. Sitten hätäkeskuksessa on ruvettu ihmettelemään, kun pelastuslaitoksen yksiköstä ei tulekaan takaisin "matkalla"-ilmoitusta. Vasta asiaa kyseltäessä on paljastunut, että tekstiviestiä ei ole mennytkään, kuvailee valmiusjohtaja Janne Koivukoski sisäministeriöstä.

Sisäministeriö sai äskettäin selvityksen, jonka mukaan hätäpuhelujen hälytysviiveet ovat pidentyneet kaikissa maamme hätäkeskuksissa, kun verrataan kiireellisten hälytystehtävien hälytysviivettä tammikuussa 2004 ja 2005.

- Selvityksissä viiveiden syiksi mainitaan monenlaisia pulmia, ja Virve-verkon hankaluudet ovat vain yksi syistä. Niitä on paljon muitakin. Esimerkiksi paikanmäärittämisen on voitu sanoa vievän enemmän aikaa kuin aikaisemmin, Koivukoski sanoo.

- Tämä johti siihen, että sisäministeriö pyysi sisäministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön alaiselta Hätäkeskuslaitokselta lisäselvityksiä toukokuun loppuun mennessä, hän lisää.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat