Viruksia, maksullisia naisia ja sukupuolielimiä – automalleille annettu hämmentäviä nimiä

Nova, Vito ja Laputa. Nämä viattomilta kuulostavat autojen nimet ovat aiheuttaneet pahennusta maailmalla. 

Historia on täynnä autojen nimiä, jotka aiheuttavat niin hupia kuin naurun pyrähdyksiä. Viimeisimmän nimiväännöksen tarjosi Tata Motors, joka lanseerasi tiistaina auton nimeltä Zica. Ajoitus oli hieman kyseenalainen, sillä tällä hetkellä lähes koko maailma on varpaillaan vaarallisen Zika-viruksen vuoksi.

Auto esitellään julkisesti ensimmäistä kertaa New Delhin Auto Expossa myöhemmin tällä viikolla. Vaikka autoa kutsutaankin tällä hetkellä viruksen mukaan, valmistaja kertoo ilmoittavansa Zican uuden nimen myöhemmin.

Tämä ei suinkaan ole ainoa esimerkki autojen nimistä, jotka ovat vuosien varrella aiheuttaneet niin hupia kuin paheksuntaakin. Tässä muutama esimerkki autoista, joiden nimistä voidaan olla montaa mieltä.

Chevrolet Nova

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Klassinen Chevrolet Nova voi kuulostaa meidän mielestä tyylikkäältä, mutta espanjalaiset saattavat olla toista mieltä. Sanat no ja va tarkoittavat nimittäin espanjaksi samaa kuin "ei kulje".

Kyseenalaisesta nimestä huolimatta tämä automalli myi hyvin 1970-luvulla Latinalaisessa Amerikassa. Vaikka Nova-nimeä käytettiin Britanniassa vielä 80-luvulla, Euroopassa se tunnetaan paremmin nimellä Corsa.

Mercedes-Benz Vito

Saksalainen autonvalmistaja ei varmasti koskaan pääse eroon maineestaan, jonka se sai Ruotsissa 1990-luvun puolivälissä Vito-nimisen autonsa ansiosta. Sana vito merkitsee nimittäin länsinaapurissamme humoristisesti naisen sukupuolielimiä.

Saman leiman meinasi saada myös Honda, joka oli vuonna 2011 lanseeraamassa Fitta-nimistä kaupunkiautoa. Kun valmistaja sai selville sanan merkityksen, se ryhtyi myymään autoa pohjoismaissa nimellä Fit ja muualla nimellä Jazz.

Mitsubishi Pajero

Pajero on auto, joka tunnetaan monissa maissa kyseisellä nimellä. Poikkeuksena kuitenkin espanjankieliset, joissa kyseistä autoa myydään poikkeuksellisesti nimellä Montero. Nimenvaihdos johtuu yksinkertaisesti siitä syystä, että pajero tarkoittaa espanjaksi valehtelijaa, epäluotettavaa ja laiskaa henkilöä. Sana voi joissain yhteyksissä tarkoittaa myös miestä, joka viihdyttää itseään paljon. Nimenvaihdos taitaa olla tällä perusteltu!

Mazda LaPuta

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä. 

Pienikokoinen Mazda LaPuta on saanut nimensä vuonna 1726 kirjoitettujen Gulliverin matkat -kirjojen mukaan. Kirjoissa esiintyvä leijuva saari oli nimeltään Laputa, mutta espanjaksi kyseinen sana tarkoittaa aivan muuta. Kyseistä nimeä käytetään espanjankielisissä maissa yleisesti prostitoiduista. Jostain kumman syystä auto ei myynyt hyvin kyseisissä maissa.

AMC Gremlin

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Edellä mainitut autot ovat huvittaneet lähinnä nimiensä perusteella, mutta monien mielestä tämän auton nimi on kantajalleen erittäin sopiva. Gremlin eli peikko on laajan yleisön mielestä erittäin kuvaava nimitys tällä autolle. Time.com valitsi nimittäin kyseisen kiesin kaikkien aikojen rumimpien autojen joukkoon. 

Lähde: CNN Edition

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja