Virtuaalivaluutat voivat panna rahamarkkinat mullin mallin

Alkuvuosi ei ollut virtuaalivaluutoille menestys.

Uutisia hallitsivat bitcoinpörssi Mt. Goxin kaatuminen, bitcoinin arvon villit heilahdukset ja epäilyt sen turvallisuudesta.

Visionäärit kuitenkin kehottavat katsomaan kohuja kauemmas. Esimerkiksi Netscape-selaimen keksijänä tunnettu nykyinen enkelisijoittaja Marc Andreessen uskoo, että bitcoin on suurin tietotekninen mullistus sitten internetin keksimisen.

Samoilla linjoilla on tulevaisuudentutkimuksen dosentti Markku Wilenius. Hänen mielestään ei ole uskottavaa, että finanssiala voisi jäädä digiajan myllerryksissä ennalleen. Wilenius arvioi virtuaalivaluuttojen käytön lisääntyvän ja jopa nykyisen keskitetyn valuuttajärjestelmän rapistuvan.

– Virtuaalivaluutta liittyy läheisesti internet of thingsiin, koneiden internetiin. Koneet voivat jo puhua keskenään, ja se lisääntyy. Kone voisi vaikka neuvotella sähkön hinnasta kuluttajan puolesta, Wilenius hahmottelee.

Tällaiseen koneiden väliseen kaupankäyntiin virtuaalivaluutta tarjoaisi työkalun.

– Pankkitoimintaa kyllä tarvitaan, mutta tarvitaanko pankkeja? Wilenius kysyy.

"Käytettävyys paranee"

Bitcoinin kehittäjiin kuuluvan Martti Malmin mielestä virtuaalivaluutta voisi hyödyttää etenkin niitä ihmisiä, jotka asuvat maissa, joiden pankkijärjestelmät ovat kehittymättömiä. Pelkästään rahansiirtokulujen pieneneminen voisi tuoda miljardisäästöt ulkomailla työskenteleville ihmisille, jotka lähettävät rahaa kotiin.

– Eiköhän pankkiala joudu vastaamaan kilpailuun, Malmi uskoo.

Hän myöntää, ettei virtuaalivaluutan käytettävyys ole vielä sillä tasolla, että se sopisi jokaisen taskuun. Tosin sadat ihmiset ympäri maailmaa tekevät koko ajan töitä käytettävyyden parantamiseksi.

– Veikkaisin että vuoden parin sisällä se alkaa olla hyvällä mallilla, hän sanoo.

Bitcoinautomaattejakin on jo Helsingissä toiminnassa kourallinen.

Bitcoin saattoi selvittää bysanttilaiskenraalien pulman

– Marc Andreessen uskoo, että bitcoin on löytänyt ratkaisun yhteen keskeisistä verkossa tapahtuvan rahanvaihdon pulmista: ns. bysanttilaisten kenraalien ongelmaan.


– Yksinkertaistettuna pulma kuuluu, miten toisilleen tuntemattomat kenraalit voivat kaupunkia piirittäessään sopia yhteisestä suunnitelmasta pelkkää lähettiä apunaan käyttäen ja varmistua, ettei joukossa ole pettureita?

– Verkossa kyse on siitä, miten toisilleen tuntemattomat rahan lähettäjä ja vastaanottaja voivat varmistua siitä, ettei toinen yritä huijata ja että siirto tapahtuu luotettavasti.

– Tähän asti verkossa tähän varmistukseen on aina tarvittu kolmas osapuoli, eli pankki tai muu luotettu välittäjä kuten Paypal.

– Bitcoinin uskotaan ratkaisseen ongelman: koko käyttäjien vertaisverkko toimii itse itsessään siirron varmistajana. Kolmatta osapuolta ei enää tarvittaisi.

"Vielä uskonasia"

Suomen Pankissa virtuaalivaluuttojen vallankumoukseen ei vielä ole luottoa. Rahoitusmarkkina- ja tilasto-osaston yleisvalvontatoimiston päällikkö Päivi Heikkinen arvioi, että se on tässä vaiheessa uskonasia.

– Uusiin maksamistapoihin liittyy aina paljon hypeä. Mutta virtuaalivaluutoissa ei ole vielä tapahtunut sellaista kehitystä, joka olisi ratkaissut niihin liittyvät ongelmat. Luottamus niihin ja niiden arvoon ei ole kunnossa, hän toteaa.

Heikkinen huomauttaa, että virtuaalivaluutat ovat edelleen suljettuja järjestelmiä, eli maksuja voi tehdä vain toisille saman systeemin piirissä oleville. Se tekee niistä kömpelöitä.

– Sinä päivänä, kun palkkoja aletaan yleisesti maksaa virtuaalivaluutassa, voidaan ajatella, että ne lähtisivät laajemmin syrjäyttämään nykyistä järjestelmää. Sitä ei ole näköpiirissä vielä.

Heikkinen kritisoi myös ajatusta siitä, että virtuaalivaluutasta tulisi ratkaisu kehittyvien maiden maksuliikenteeseen.

– Miksi tarjota heille virtuaalivaluuttaa eikä sitä valuuttaa, mitä muukin yhteisö käyttää. Pitäisikö heidän kantaa virtuaalivaluuttaan liittyvä kurssiriski? Ei se olisi reilua, Heikkinen sanoo.

Markku Wilenius kuitenkin katsoo, että bitcoinin saama kritiikki on vain tervetullutta:

– On hyvä signaali, että establishmentti tyrmää sen niin voimakkaasti. Usein kaikkein merkittävimmät uudet asiat lähtevät liikkeelle juuri näin. 

Lue myös:

    Uusimmat